Kineski predsednik stiže u Moskvu: Prvo neformalni susret, a onda "pravi" razgovori 1foto EPA-EFE/RAMIL SITDIKOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Nakon mnogih spekulacija i nekoliko važnih koraka napred na globalnom nivou u vezi sa Kinom, kao i njenog sve otvorenijeg spoljnopolitičkog angažmana, najavljeno je da će kineski lider Si Đinping doputovati u Moskvu, čak i u trodnevnu posetu.

On je na nedavnom svekineskom kongresu potvrdio da je novim izborima za predsednika nadmašio kultnog Mao Ceunga, piše Jutarnji.hr, prenosi Oslobođenje.

Opsežni razgovori

Si Đinping, prema saopštenju koje prenose ruske agencije, stiže kod Vladimira Putina danas, kada će prvo biti neformalni sastanak za večerom, razgovori počinju sutra, a polazak se očekuje u sredu.

Si Đinping dolazi kod Putina, kako prenose ruski mediji, na konstruktivne sveobuhvatne razgovore koji bi trebalo da potvrde i, kako podvlači prokremljanska novinska agencija Ria Novosti, učvrste rusko-kinesko prijateljstvo i partnerstvo.

Ističe se da će tokom posete biti potpisan niz važnih međudržavnih bilateralnih sporazuma.

Kineski ambasador u Moskvi Džang Hanhui je u intervjuu za Ria Novosti rekao da će Rusija i Kina biti rame uz rame u borbi za postizanje multipolarnog sveta i okončanje dominacije jedne strane (misli se na SAD), a ruske mediji su to odmah protumačili kao da će Kina uvek štititi leđa Rusiji, čak i u ratu protiv Ukrajine.

Poseta dolazi u važnom trenutku kada Kina sve otvorenije preuzima političku inicijativu na globalnoj sceni.

Za Rusiju, s druge strane, čak i svest da može pasti pod kinesku dominaciju, u trenutku kada je suočena sa međunarodnom izolacijom, sve razorniji uticaj ekonomskih sankcija i manje-više nepovoljna situacija na ratištu u Ukrajini.

Naklonost Kine je od velike važnosti, čak i po cenu da postane mlađi brat Kine, odnosno u poziciji u kojoj Rusija nikada nije bila.

Moskva je očigledno voljno (namerno ili prinuđena) da Kini prepusti glavnu ulogu u velikoj novoj podeli sveta i stvaranju tzv. novog svetskog poretka.

Sijeva poseta Putinu mogla bi da potvrdi ovu veliku promenu na globalnoj sceni i zamenu pozicija supersile i rivala SAD.

A za takvu ulogu, Peking mora da se transformiše u ključni spoljnopolitički faktor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.