Šta je Putin rekao kad mu je Abramovič predao poruku Zelenskog 1Foto: EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Roman Abramovič se protekle sedmice u Moskvi sreo s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i doneo mu je rukom pisanu belešku predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, u kojoj su bili navedeni ukrajinski uslovi za okončanje rata.

Kako otkriva britanski Times, a prenose Nova S i sarajevsko Oslobođenje, Putin je Abramoviču ljutito rekao da poruči Zelenskom „da će ih razbiti“.

U avionu je bio Roman Abramovič, ruski milijarder i bivši vlasnik fudbalskog kluba Čelsi koji proteklih sedmica igra ulogu posrednika između Ukrajine i ruskog predsednika Vladimira Putina, podseća list.

Vrativši se u Istanbul, Abramovič se sastao s Rustemom Umerovom, članom ukrajinskog parlamenta s kojim je razgovarao o sastanku s Putinom.

Times saznaje da je Umerov, bivši poslovni čovjek koji govori i turski i ruski, predstavnik Kijeva u pregovorima.

Nastavak ove nedelje

Pregovarači su održali niz sastanaka u hotelima s pet zvezdica u Istanbulu, kojima je koordinirao Ibrahim Kalin, portparol turskog predsednika Redžepa Taipa Erdogana.

Uprskos Putinovom odgovoru na poruku Zelenskog, kako piše dopisnik Timesa iz Istanbula, postignut je napredak u pregovorima, a razgovori između ukrajinskih i ruskih predstavnika trebalo bi da se nastave ove nedelje.

Abramovič i Umerov također su posetili Kijev, gde je ruski milijarder upoznao Volodimira Zelenskog.

Abramovič je putovao privatnim avionom koji je leteo preko  Varšave. Budućida  je njegov privatni avion pod sankcijama EU-a, Abramović leti avionom registrovanim na tursku kompaniju.

Tajni pregovori između Abramoviča i Umerova tekli su paralelno s sastankom koji je organizovala Turska, između Sergeja Lavrova i Dmitra Kulebe, ruskog i ukrajinskog ministra vanjskih poslova, u Antaliji 10. marta. Ali, na tom sastanku nije postignut nikakav napredak.

Zelenski i Abramović

Roman Abramovič motivisan je pre sopstvenim interesom, ali čini se da mu Zelenski veruje. Da je to tako, svedoči izjava Zelenskoga koji je, između ostalog, rekao da su neki ruski preduzetnici ponudili novčanu pomoć Ukrajini i njenoj vojsci.

Zelenski je rekao kako je dobio signale nekoliko ruskih biznismena, pa tako i milijardera Romana Abramoviča.

„Dobili smo signale od njega i još nekih preduzetnika koji su nam rekli da hoće da pomognu“, ispričao je Zelenski i dodao da su neki rekli da su spremni da pomognu u obnovi zemlje nakon rata.

Više od 20 ruskih bogataša je trenutno u Turskoj, u kojoj se državljanstvo može dobiti kupovinom nekretnine od 250.000 dolara. I Abramovič je svoje dvje jahte usidrio u Bodrumu, gde su ih dočekali ukrajinski pregovarači. Iako su ga sankcionisale Britanija i Evropska unija, Turska to nije učinila.

Sankcije nisu uvele ni Sjedinjene Države. Naime, Zelenski je zamolio američkog predsednika Džozeva Bajdena da ne sankcioniše Abramoviča jer smatra da bi mogao da posreduje u mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije.

Izvori Timesa, navode kako je Abramovič, nakon što je svedočio posledicama rata u Kijevu, odlučan da pomogne u okončanju rata.

Inače, Abramovičeva majka Irina rođena je u Ukrajini, a njegova kćerka, Sofija javno se protivila ruskoj invaziji.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari