Stoltenberg: Na sledećem samitu NATO dogovara sveobuhvatnu pomoć Ukrajini 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Države članice NATO će iduće nedelje na samitu u Madridu dogovoriti sveobuhvatan paket pomoći Ukrajini, izjavio je generalni sekretar te alijanse Jens Stoltenberg u intervjuu objavljenom danas u španskom listu El Pais.

„Samit u Madridu će biti odlučujući i transformativan za NATO. Ovo će biti istorijski dogadjaj zato što se 30 saveznika okuplja tokom najveće bezbednosne krize u Evropi od kraja Drugog svetskog rata“, rekao je on.

Sastanak NATO-a na nivou šefova država i vlada održaće se od 28. do 30. juna u španskoj prestonici.

Stoltenberg je rekao da će na samitu biti odobren novi strateški koncep kao uputstvo za „budućnost alijanse“ i postići dogovor o „najvećoj transformaciji kolektivne odbrane od kraja Hladnog rata“.

On je rekao da sledi povećanje broja vojnika, povećanje spremnosti za brz odgovor i više opreme u pripravnosti, kao i da će biti dogovoren „pun paket pomoći Ukrajini“.

„Donećemo važne odluke u vezi sa južnim bokom, što je posebno važno za Španiju i druge južne saveznike. ;U fokusu su Rusija i Ukrajina ali ne smemo zaboraviti i druge pretnje, terorizam i nestabilnost u severnoj Africi i Sahelu“, precizirao je generalni sekretar NATO.

Stoltenberg je rekao da će se dogovoriti i novi paket podrške Mauritaniji u borbi protiv terorizma, kontroli granica i jačanju njene odbrane i bezbednosti.

„Jug je važan našoj bezbednosti, a saveznici u NATO će se više uključiti u suočavanjima sa nestabilnim situacijama“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.