Stupili na snagu ograničenje cena ruske nafte i zabrana uvoza u EU 1EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Ograničenje cena ruske nafte od 60 dolara po barelu koje su dogovorile EU, G7 i Australija danas je stupilo na snagu, kao i embargo na uvoz ruske nafte u EU, uz nekoliko izuzetaka.

Odluka da se ruska nafta ograniči na 60 dolara po barelu omogućava da se ona prodaje trećim zemljama koristeći tankere G7 i EU, njihove osiguravajuće kompanije i kreditne institucije, ali samo ako se nafta prodaje po ceni ispod 60 dolara, prenosi Index.hr.

Budući da se ključne svetske kompanije za transport i osiguranje nalaze u zemljama G7, ograničenje cene moglo bi da oteža Moskvi da proda naftu po višoj ceni, ocenjuje Rojters.

Ali Moskva je rekla da se neće povinovati toj odluci, čak i ako bi morala da smanji proizvodnju.

Aleksander Novak, potpredsednik ruske vlade zadužen za energetiku, rekao je da se „radi na mehanizmima za zabranu korišćenja instrumenta ograničenja cena, bez obzira na koji nivo je postavljen, jer bi takvo mešanje moglo dodatno da destabilizuje tržište“.

Ukrajina je želela da se cena ruske nafte ograniči na mnogo nižu količinu

Ukrajina je, pak, tražila cenu od 30 dolara za barel, ali Zapad strahuje da bi preniska cena mogla da dovede do toga da Rusija povuče sirovu naftu sa tržišta, što bi dovelo do velikog skoka cena.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu da ograničavanje cene ruske nafte na 60 dolara nije ozbiljno i da će teško odvratiti Rusiju od rata u Ukrajini.

Andrij Jermak, šef administracije Zelenskog, rekao je ranije da bi limit trebalo da bude postavljen na 30 dolara „da bi se brže uništila privreda neprijatelja“.

Zelenski se požalio da je svet pokazao slabost postavljanjem granice na 60 dolara, što bi, kako je rekao, povećalo ruski budžet za 100 milijardi dolara godišnje.

„Ovaj novac će ići na destabilizaciju upravo onih zemalja koje trenutno pokušavaju da izbegnu ozbiljne odluke“, rekao je on.

Ponovno razmatranje za dva meseca

Ograničenje će revidirati EU i G7 svaka dva meseca.

Embargo EU na uvoz ruske nafte dogovoren je u junu kao deo paketa sankcija Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Izuzeci se odnose na Mađarsku, Slovačku i Češku, tri zemlje članice EU koje su posebno zavisne od ruske nafte zbog svog geografskog položaja i nemogućnosti da za kratko vreme zamene taj uvoz.

Za dva meseca, 5. februara, stupa na snagu embargo na naftne derivate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.