Sud na Krimu pod ruskom kontrolom pokrenuo istragu protiv novinarke 1Foto: Shutterstock

Sud na Krimu koji su osnovale vlasti pod kontrolom Rusije saopštio je da je pokrenuo istragu protiv novinarke Radija Slobodna Evropa (RSE) Olene Jurčenko zbog „aktivnosti koje diskredituju ruske oružane snage“.

Sud u Kerču saopštio je da je pokrenut postupak protiv Jurčenko, koja je radila kao urednica u projektu Krim.Realnosti (Crimea.Realities) na RSE, prenosi taj medij.

U predmetu se ne precizira zbog kojih tačno aktivnosti je pokrenuta istraga protiv Jurčenko. Ona je pobegla sa Krima 2014. godine, nakon ruske nasilne aneksije tog ukrajinskog poluostrva.

Prema lokalnim zakonima, kazna za „javnu diskreditaciju aktivnosti ruske vojske“ iznosi 50.000 rubalja (806 evra) a budući, slični prekršaji učinjeni u roku od godinu mogu dovesti do krivičnih prijava za koje je zaprećena kazna do 15 godina zatvora.

Predsednik RSE Džejmi Flaj (Jamie Fly) osudio je taj potez, nazvavši optužbe „smešnim“.
„Mi smo uz Olenu Jurčenko dok se suočava sa još jednim pokušajem Kremlja da ućutka i zastraši one koji govore istinu o vlasti“, izjavio je Flaj danas.

On je rekao da te „smešne“ optužbe neće sprečiti novinare poput Olene da izvještavaju o „užasu“ koji ruski predsednik Vladimir Putin sprovodi nad narodom Ukrajine.

Rusija je 2014. godine nezakonito anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim nakon spornog referenduma za koji se veruje da je falsifikovan, sa rezultatima koji pokazuju da je skoro 97 odsto birača podržalo pridruživanje Rusiji.
Najmanje 100 zemalja, uključujući SAD i većinu evropskih zemalja, odbacilo je refenrendum kao nezakonit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari