Supruge ruskih vojnika: Nemaju pojma šta treba da rade, napušteni su 1Foto: EPA-EFE/ARKADY BUDNITSKY

Priče o ruskim regrutima koji su poslati na ukrajinski front bez odgovarajuće obuke nastavljaju da se pojavljuju. Od kada je Vladimir Putin proglasio delimičnu mobilizaciju, bilo je mnogo izveštaja o lošim životnim uslovima u ruskim vojnim kampovima i vojnicima koji se bore bez odgovarajuće obuke. Sada su se supruge ruskih regruta javile Vašington postu sa istim pričama.

Jedna od njih, po imenu Jana u članku, rekla je da je podržavala invaziju na Ukrajinu pre nego što je njen muž regrutovan. Ona je rekla da je čula da su regruti morali sami da kupe toplu odeću i da su na front poslani neadekvatno obučeni i prepušteni sami sebi bez jasnih naređenja.

„Oni nemaju nikakva naređenja i nemaju nikakve zadatke“, rekla je ona. „Razgovarala sam sa svojim mužem juče i on je rekao da nemaju pojma šta da rade. Jednostavno su napušteni i izgubili su svako poverenje, svu veru u vladu.“, prenosi Index.hr.

„Lažu nas na televiziji“

Jana je potvrdila priče supruga drugih vojnika koje masovno tvrde da su muškarci morali sami da kupuju uniforme i čizme i da su imali malo, vrlo malo ili nikakvu obuku. U Ukrajini im nisu davali ni hranu ni vodu.

Druga supruga, 37-godišnja Irina Sokolova, rekla je da su izveštaji predstavljeni ruskim građanima na televiziji netačni i da ne odražavaju stvarnu situaciju na liniji fronta. Ona je opisala telefonski poziv svog supruga u kojem je u suzama rekao da stručnjaci koji se pojavljuju u državnim medijima „lažu na televiziji“ o invaziji.

„Naravno da nije imao pojma koliko će tamo biti strašno“, rekla je Sokolova. „Gledamo naše savezne TV kanale i oni kažu da je sve savršeno. Ona je dodala da njen suprug nije prošao nikakvu vojnu obuku pre slanja u Ukrajinu. Prema njenim tvrdnjama, regrutovan je 22. septembra, a 26. septembra je već stigao na front.

Rođaci vojnika, uglavnom ljudi koji se inače nisu bavili politikom, sve češće objavljuju fotografije i video snimke na društvenim mrežama, nezavisnim ruskim medijima, pa čak i stranim medijima, izazivajući gnev Kremlja. Svi redovi tvrde da su mobilisani vojnici slati u borbu sa malo obučenosti, loše opreme i često bez jasnih naređenja. Mnogi su iscrpljeni i zbunjeni, tvrde njihove porodice. Neki izgubljeni danima lutaju šumom. Drugi odbijaju da se bore.

„Niko ne želi da nas čuje“

Porodice ostalih mobilisanih koji su poslati na liniju fronta kod Svatova, malog grada u oblasti Luganska, tvrde da su prvog dana u Ukrajini dobili po jednu lopatu na svakih 30 njih i da je trebalo da kopaju rovove. . Tvrde i da su njihovi komandanti „pobegli“ i da su ostali sami tokom tri dana žestokog granatiranja.

Nekoliko desetina mobilisanih vojnika iz puka pešačili su više od 100 kilometara do mesta Milova na ruskoj granici i zahtevali da se vrati u svoju bazu kod Voronježa. Nakratko su odvedeni u obližnji Valujki u Rusiji, ali im je zahtev odbijen. „Pisali smo izveštaje. Pisali smo izveštaje. Uradili smo sve, ali nas niko ne sluša. Niko ne želi da nas čuje“, rekao je na snimku vojnik Konstantin Voropajev, koji je zatražio pravnu pomoć. Suprug Sokolova ju je u panici istog dana pozvao iz Valujki, rekavši da njega i ostale vraćaju u borbu.

U svom najnovijem izveštaju o ratu u Ukrajini, Institut za ratne studije naveo je da je oko 1.500 Ruskinja sa decom sa invaliditetom ili više od troje, uputilo peticiju Kremlju da se njihovi muževi izuzmu od vojne obaveze.

Izvor: Index.hr

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.