Sutra glasanje o zakonima koje je vratio Đukanović 1Foto: EPA/ BORIS PEJOVIC

Skupština Crne Gore sutra će glasati o zakonima koje je usvojila 29. decembra prošle godine, a koje je predsednik države Milo Đukanović vratio na ponovno odlučivanje, prenosi RTCG.

Poslanici će se, kako navodi RTCG,  ponovo izjasniti o izmenama Zakona o slobodi veroispoviesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, radu, državnim službenicima i namještenicima, zdravstvenoj zaštiti.

Đukanović je vratio i izmene Zakona o kreditnim institucijama, sanaciji kreditnih institucija i fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Iz opozicije je najavljeno da neće prisustvovati sednici, dodaje RTCG, poyivaju’i se na agenciju Mina.

Đukanović je u obrazloženju naveo da je, shodno Poslovniku Skupštine, propisano da se kvorum utvrđuje primenom elektronskog sistema za glasanje, na način što je svaki poslanik dužan da se lično identifikuje (prijavi) ubacivanjem identifikacione kartice u poslanički pult na svom sedištu ili na osnovu evidencije generalnog sekretara Skupštine.

„Stoga je otvoreno pitanje da li je prilikom početka sjednice i usvajanja dnevnog reda postojao kvorum, a time i pitanje demokratskog legitimiteta, kao i usaglašenosti usvojenih zakona sa Ustavom Crne Gore i važećim pravnim propisima“, kazao je Đukanović.

On je ukazao i na otvoreno pravno pitanje konstatovanja prestanka mandata poslaniku Filipu Adžiću i potvrđivanja mandata Suade Zoronjić, s obzirom na većinski donešenu negativnu odluku Državne izborne komisije i ukupnu parlamentarnu praksu u Crnoj Gori da se mandat člana parlamenta potvrđuje tek na predlog tog nezavisnog institucionalnog autoriteta.

RTCG podseća da je predsednik Skupštine Aleksa Bečić ranije rekao da će, na pokušaj opstrukcije i blokade sistema od opozicije, odgovoriti u skladu sa Ustavom i pozitivnim propisima i izglasati ponovo sve zakone. On je objasnio da se u ponovnom izjašnjavanju poslanika ne vodi rasprava, već se samo glasa.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.