Foto: Marcel Van Hoorn/EPA

Napetost između Haga i Ankare eskalirala je pošto je Holandija u petak odbila da dozvoli sletanje avionu kojim je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu nameravao da dođe u tu zemlju, a u subotu deportovala sa svoje teritorije tursku ministarku za brigu o porodici Fatmu Betul Sajan Kaji. Dvoje ministara nameravali su da govore u prilog ustavnih reformi u Turskoj na mitingu u Roterdamu, čemu se Holandija protivila. Na nasilje koje je na mitingu izbilo kao i na postupke Holandije prema turskim ministrima, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, kojem će ustavne reforme, ako budu usvojene na referendumu u aprilu, doneti veća ovlašćenja, reagovao je tako što je Holandiju optužio za nacizam.

Pored Holandije, Nemačka i Austrija takođe se protive nastojanjima turskih zvaničnika da na njihovim teritorijama drže mitinge za građane koji imaju i tursko državljanstvo. Erdogan je i Nemačku optužio za nacizam izazvavši oštre reakcije u Berlinu. Holandski premijer Mark Rute Erdoganovu izjavu nazvao je ludačkom, dok je nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel ranije ocenio da se „neke granice ne smeju prelaziti“. U Holandiji se sutra održavaju parlamentarni izbori na kojima se, prema anketama, očekuje uspeh ekstremističke Slobodarske stranke Gerta Vildersa, upravljene protiv islama i imigracije. Holandsko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je Holanđane u Turskoj da „izbegavaju okupljanja i mesta na kojima je gužva“. „Holandija može da vidi da su ovi ljudi Turci, a ne Holanđani. Oni imaju holandske pasoše, ali oni ne spadaju ovde“, rekao je Vilders povodom svega. Rekao je, takođe, i da Turci koji misle isto kao Erdogan treba da se vrate u Tursku. Gardijan piše da će Slobodarska stranka posle sutrašnjih izbora postati glavna opoziciona grupa.

Zamenik holandskog premijera Lodevijk Ašer u međuvremenu je izjavio: „Da vas nacistima naziva režim koji nazaduje sa ljudskim pravima je jednostavno odvratno“. Mitinzi Erdogana i njegovih pristalica su u Nemačkoj, Austriji i Holandiji otkazivani „iz bezbednosnih razloga“. Kako zvaničnici ovih zemalja objašnjavaju, iza njihovog otkazivanja stoji bojazan da bi se polarizacija iz Turske mogla proširiti na njihove zemlje. U Hamburgu je prošle nedelje otkazan skup na kojem je u jednoj hali trebalo da govori Čavušoglu, ali je potom održan miting ispred tamošnjeg konzulata Turske. Čavušoglu je istog dana današnju Nemačku poistovetio sa Hitlerovom. U Nemačkoj, prema procenama, ima više od tri miliona građana turskog porekla, a od toga njih oko 1,4 miliona ima pravo glasa. Francuska je dozvolila mitinge, pa je tako za vikend Čavušoglu govorio u Mecu. Erdogan se zbog toga Francuskoj zahvalio.

Turski predsednik je potom nastavio sa napadima na Holandiju nazvavši je „banana republikom“ i pozvavši međunarodne organizacije da joj uvedu sankcije. Ponovio je da su zapadne zemlje „islamofobične“. „Rekao sam da sam mislio da je sa nacizmom gotovo, ali sam pogrešio. Nacizam živi na Zapadu“, rekao je Erdogan i zapretio da će zapadne zemlje „platiti cenu“. Holandskom otpravniku poslova u Ankari juče su uručene dve note u kojima se protestuje zbog postupaka prema turskim ministrima i zbog tretmana učesnika protesta u Roterdamu. Na tom protestu policija je upotrebila pse i vodene topove. Jedan turski tabloid je Holanđane juče označio kao „pse Evrope“.

„Ovu zemlju su, kako je juče rekao gradonačelnik Roterdama, nacisti bombardovali u Drugom svetskom ratu“, rekao je holandski premijer Mark Rute odbacujući turske optužbe, kao i zahteve za izvinjenje. „Oni (Turci) treba da se izvine za ono što su uradili“, rekao je Rute za AFP.

Danski premijer Lars Loke Rasmusen odložio je sastanak sa turskim premijerom Binali Jildirimom koji je bio planiran za ovaj mesec. „Od sadašnjih turskih napada na Holandiju sastanak se ne može razdvojiti“, rekao je Rasmusen dodajući da je „zabrinut“ zbog toga što su u Turskoj „demokratski principi pod velikim pritiskom“, preneo je Bi-Bi-Si.

Robna razmena osam milijardi evra

Svađa je odnose između Ankare i Evropske unije dovela na najniži nivo u poslednjih nekoliko godina, a Turska još preti Holandiji neodređenim „sankcijama“. „Da li će se to ostvariti ili ne drugo je pitanje: ironija je da je trgovinska razmena između Holandije i Turske skočila za 20 posto u poslednjih pet godina, na više od osam milijardi evra prošle godine“, navodi Rojters.