Foto: Beta

Zbog demonstranata danas je odložena planirana rasprava o predlogu tog zakona u parlamentu Hongkonga, poluautonomne kineske oblasti. Rasprava o zakonu, kojim bi se dozvolilo slanje osumnjičenih na sudjenja u kopnenoj Kini, odložena je na neodređeno vreme.

Demonstranti, među kojima ima ogroman broj mladih, preplavili su glavnu ulicu u centru grada, prevrtali barikade i sukobljavali se sa policijom ispred zgrade vlade.

Kada je izgledalo da su neki probili policijski kordon oko vladinih zgrada i parlamenta, policija je uzvratila suzavcem i drugim sredstvima.

Ranije je u kratkom vladinom saopštenju navedeno da će sednica parlamenta koja je trebalo da se održi u 11 sati po lokalnom vremenu biti odložena a datum će biti određen kasnije.

Šefica honkonške vlade Keri Lam je otkazala najavljeno obraćanje novinarima.

Demonstranti se nadaju da će blokada ubediti administraciju Keri Lam da odustane od predloženih amandmana na zakon o ekstradiciji.

Odlaganje rasprave o zakonu izgleda bar kao privremena pobeda protivnika tog zakonskog predloga. Protesti zbog toga su najveći od kada su prodemokratski demonstranti zatvorili deo Hongkonga tokm više od tri meseca 2014. godine.

Neke firme i radnje zatvorene su i danas, a upućeni su pozivi na štrajkove i bojkote nastave.

Protesti predstavljaju izazov za kinesku vladajuću Komunističku partiju i predsednika Si Djinpinga koji je ranije rekao da neće tolerisati da se Hongkong koristi kao baza za izazov autoritetu partije.

Sukobi izmedju policije i demonstranata izbijali su stalno tokom dana.

Povezani tekstovi