Foto: Wikipedia

Vlada je takođe saopštila da je broj incidenata u vezi sa antisemitizmom porastao za 74 odsto u proteklih godinu dana.

U odvojenim incidentima do kojih je došlo u proteklih nekoliko dana u poštanske sandučiće su ubacivane svastike s portretom pokojne političarke koja je preživela Holokaust Simon Vej. Reč Juden (nemački izraz za Jevreje) ispisana je sprejem na prozoru pekare bageta u centru Pariza.

Specijalni predstavnik francuske vlade zadužen za rasizam, antisemitizam i diskriminaciju je rekao da su grafiti bolesni. Drvo koje je posađeno u jednom pariskom predgrađu u znak sećanja na mladog Jevreja koji je 2006. pretučen nasmrt takođe je iščupano, saopštile su vlasti. „Antisemitizam se širi poput otrova. Napadom na sećanje na Ilana Halimija napadnuta je Republika“, rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner u blizini mesta gde je drvo iščupano. On je naglasio da će Vlada preduzeti određene mere. Broj slučajeva antisemitizma je u Francuskoj prošle godine porastao za 74 odsto, i to sa 311 koliko ih je bilo 2017. na 541 u 2018. godini, rekao je Kastaner.

Incident s poštanskim sandučićima u Parizu nadležnima je prijavio umetnik Kristijan Gemi, koji je slikao portrete Vej na sandučiće u pariskom 13. distriktu povodom godišnjice njene sahrane u Panteonu. Vej, bivša ministarka pravde i borkinja za ženska prava, bila je izuzetno cenjena akterka, a njena smrt 2017. izazvala je duboko žaljenje širom zemlje. Vejova je imala 16 godina kada ju je uhapsio Gestapo u Nici i deportovao je s porodicom u Aušvic. U Holokaustu su joj ubijeni majka, otac i brat. „Sram bilo gnusnu osobu koja je uništila moje odavanje počasti Simon Vej, koja je preživela Holokaust“, objavio je Gemi u ponedeljak na Tviteru zajedno sa slikama sandučića.

Francuski premijer Eduar Filip je u novembru upozorio da je Francuska „daleko od toga da je završila sa antisemitizmom“.

Povezani tekstovi