Foto: EPA-EFE SHAWN THEW

Većina žena pobedila je na unutarpartijskim izborima u Demokratskoj stranci, a neke od tih kandidatkinja mogle bi da imaju odlučujuću ulogu u preuzimanju Predstavničkog doma Kongresa, u kojem republikanci sada imaju većinu, prenosi Slobodna Evropa.

Izbori za svih 435 članova Predstavničkog doma, za 35 od 100 članova Senata, za guvernere 36 od 50 saveznih država, kao i za parlamente većine saveznih država, biće održani 6. novembra.

Na unutarpartijskiom nadmetanju za izbor kandidata za Predstavnički dom do sada je pobedilo oko 200 žena, a do sada je najveći broj pobednica na takvim preliminarnim izborima bio pre dve godine, kada ih je bilo 167.

Kad je reč o izboru kandidata za Senat, do sada je na unutarpartijskim izborima pobedilo rekordnih 19 žena.

Za mesto guvernera prvi put je u jednom izbornom ciklusu nominovano 13 žena. Na guvernerskim funkcijama do sada nikada nije bilo više od devet žena u istom trenutku.

Svi ti brojevi će verovatno porasti, jer preliminarni izbori treba da budu održani u još devet saveznih država.

Iako u američkoj populaciji ima više od 50 odsto žena, one trenutno čine petinu članova Kongresa i četvrtinu poslanika parlamenata saveznih država, a na funkciji guvernera žene su trenutno samo u šest od 50 saveznih država.