Svečano otvaranje nove ambasade SAD u Jerusalimu 1Foto: Ivana Pejčić

Jerusalim je od jutros miran. Primetno je prisustvo policije i vojske na ulicama ali život se odvija bez bilo kakvih zastoja. Većina prodavnica i pijaca su otvorene. Nema tragova sinoćne proslave, javlja naša reporterka.

Kćerka američkog predsednika Donalda Trampa Ivanka i njen suprug DŽared Kušner doputovali su u Izrael uoči današnjeg otvaranja nove ambasade SAD u Jerusalimu.

Svečanoj ceremoniji će prisustvovati bračni par, inače oboje viši savetnici u Beloj kući, ali ne i sam predsednik Tramp. Njegova odluka da se predstavništvo diplomatske misije prebaci iz Tel Aviva u Jerusalim razbesnela je Palestince.

Svečano otvaranje nove ambasade SAD u Jerusalimu 2
Foto: Ivana Pejčić

Izrael Jerusalim smatra svojom “večitom i nedeljivom” prestonicom dok Palestinci tvrde da je Istočni Jerusalim, koji je Izrael okupirao u ratu 1967, prestonica njihove buduće države. Tramp je odlukom da prizna Jerusalim za glavni grad Izraela prekinuo neutralnost SAD u vezi s tim pitanjem. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao da je premeštanje ambasade razlog za slavlje, dok je predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas taj potez opisao kao “udarac veka”.

Mala privremena ambasada će danas biti otvorena u okviru postojeće zgrade američkog konzulata u Jerusalimu, dok će veća zgrada biti izgrađena kasnije kada se ostatak ambasade preseli iz Tel Aviva. Očekuje se da se Tramp danas obrati prisutnima na svečanosti putem video-linka.

U međuvremenu, hiljade izraelskih vojnika poslate su na granicu s Pojasom Gaze i na teritoriju zapadne obale reke Jordan, dok su u Jerusalimu povećane mere bezbednosti u okviru priprema za današnje otvaranje nove američke ambasade, piše „Ediot ahronot“, preneo je Sputnjik. Prema podacima lista, južna komanda vojske se priprema da zadrži desetine hiljada Palestinaca koji će, kako se očekuje, pokušati da se probiju preko granice Pojasa Gaze na teritoriju Izraela. Izraelska vojska očekuje da među nenaoružanim demonstrantima budu i naoružani članovi palestinskog pokreta Hamas, koji mogu otvoriti vatru ili aktivirati eksplozive. Izraelska vojska smatra da postoji rizik da Palestinci probiju granicu, ali da će uspeti da zadrže demonstrante jedan-dva kilometra i ne dozvole da uđu u izraelska naselja. Mere bezbednosti su bile pojačane zbog obeležavanja jučerašnjeg Dana Jerusalima. Svečanost je organizovana u čast objedinjavanja Jerusalima nakon Šestodnevnog rata. Osim toga, danas će u Jerusalimu biti obeležena 70. godišnjica jevrejske države.