Švedska se pridružila listi država koje će u Ukrajinu poslati "Leoparde" 1Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Nakon što je prva isporuka tenkova Leopard 2 iz Poljske stigla u Ukrajinu, Švedska je još jedna država koja se pridružila koaliciji za slanje tenkova.

„Potvrđujemo da je na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost u petak, gospodin Mariusz Błaszczak, zamenik premijera i ministar nacionalne odbrane, saopštio da su prvi poljski leopardi isporučeni Ukrajini“, rekao je portparol Ministarstva odbrane.

Poljska je saopštila da će isporučiti ukupno 14 tenkova Leopard 2 Ukrajini u „naredne dve ili tri nedelje“ nakon što se obuka ukrajinskih trupa završi.

Veliki deo ove obuke održan je u zapadnoj Poljskoj.

CNN je izvestio sa glavnog poljskog poligona za tenkove, u Svetoszovu, blizu nemačke granice, gde su ukrajinske trupe dobile ubrzani kurs o tome kako da upravljaju tenkovima koje je Kijev tako dugo tražio.

Prošlog meseca Nemačka je odobrila isporuku samoproizvedenih tenkova Leopard 2.

Stručnjaci vjeruju da bi tenkovi Leopard 2 mogli značajno uticati na sposobnost Ukrajine da izdrži i odbije rusko napredovanje.

„Leopard 2 je moderan, dobro zaštićen glavni borbeni tenk s dobrim senzorima“, rekao je za CNN Džek Vatling (Jack Watling), viši naučni saradnik za kopneno ratovanje pri Kraljevskom institutu ujedinjenih službi (RUSI).

„Švedska se pridružuje ‘porodici Leoparda’ u podršci Ukrajini, kroz švedske tenkove Leopard 2. Današnji vojni paket takođe uključuje dodatne komponente protivvazdušne dobrane. Nastavi ćemo pomagati Ukrajini da dobije rat“, poručio je Kriserson.

Švedska vojska posjeduje 121 tenk Stridsvagen 122 koji je unapređena verzija Leoparda 2AF.

Premijer Španije Pedro Sančez je kazao tokom posete Kijevu 23. februara da će Španija u Ukrajinu poslati do 10 tenkova Leopard 2, ali da će u prvoj seriji nalaziti se šest tenkova, piše Klix.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.