Svetska banka dala dodatnih 4,5 miljardi dolara pomoći Ukrajini 1Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Svetska banka objavila je danas da je odobrila dodatnu pomoć od 4,5 milijardi dolara Ukrajini da joj omogući funkcionisanje osnovnih državnih službi.

Pomoć koja se daje preko programa „PEACE“ koji je Svetska banka ustanovila za Ukrajinu će omogućiti vladi da plati plate zaposlenim u bolnicama, u vladi i školama, kao i penzije, plate državnih službenika i programe socijalne pomoći, navela je ta međunarodna institucija u saopštenju.

Sa novim sredstvima ukupna pomoć Svetske banke Ukrajini dostigla je 17,8 milijardi dolara od početka sukoba, a od toga je 11,4 miliijardi dolara već isplaćeno.

Celokupna novu tranšu pomoći finansirala je američka vlada, navela je Svetska banka.

„Ovaj velikodušni iznos dolazi u kritičnom trenutku za zemlju koja se suočava sa velikim prekidima u snabdevanju energijom kada je vreme sve hladnije. Svetska banka će nastaviti da mobiliše sve svoje raspoložive resurse da pomogne ukrajinskoj vladi da odgovori na vitalne potrebe svojih građana“, rekao je predsednik Svetske banke Dejvid Malpas, u saopštenju.

U odvojenom saopštenju američka ministarka finansija Džanete Jelen je ohrabrila druge donatore da povećaju i ubrzaju svoju pomoć Ukrajini.

SAD su ukupno dale 13 milijardi dolara za podršku za funkcionisanje ukrajinske vlade, sve u vidu subvencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.