Svetska banka: Kredit od 100 milona dolara Srbiji za borbu sa korona virusom 1Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Svetska banka je saopštila da je danas Srbiji odobrila 100 miliona dolara kredita za suzbijanje pandemije korona virusa.

Kreditom Svetske banke biće finansirano „do 12 stanica za brzo testiranje putnika koji ulaze u Srbiju“ – po jedna na beogradskom i niškom aerodromu, a još „do 10“ na drugim graničnim prelazima.

Uz to „kapacitet testiranja na korona virus“ u Srbiji će se podići sa 7.000, na više od 9.000 testova dnevno tako što će se novcem Svetske banke izgraditi dve regionalne laboratorije u Kliničkom centru Vojvodine, u Novom Sadu, i u Kliničkom centru u Kragujevcu. One će dnevno moći da obrade po 1.000 uzoraka, odnosno po oko 130 testova dnevno na 100.000 stanovnika.

Svetska banka će pomoći i da Srbija nabavi dodatnu zaštitnu opremu, da laboratorije koje testiraju na KOVID-19 budu povezane jednim elektronskim sistemom, i da „ojačaju“ dijagnostika, bolničke jedinice intenzivne nege i izolacione jedinice.

„Srbija je uspela da ‘izravna krivu’ pandemije u prvom naletu KOVID-19, ali to ne znači da treba da se opusti, već da radi na poboljšanju spremnosti za naredne nalete“, rekao je Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Zahvaljujući tom „Projektu hitnog odgovora na KOVID-19“, Srbija će „ojačati sistem praćenja i epidemiološki kapacitet za otkrivanje i potvrdu slučajeva oboljevanja“, navedela je Svetska banka u saopštenju.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.