SZO: Nedovoljno dokaza za efikasnost tretmana krvnom plazmom 1Foto: EPA-EFE/MIGUEL CANDELA

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp izjavio je da je Agencija za lekove i hranu odobrila lečenje krvnom plazmom pacijenata koji su se oporavili od virusa korona, ali zvaničnici iz Svetske zdravstvene organizacije upozoravaju da ovakav vid terapije još uvek nije dovoljno ispitan i da postoji „veoma malo dokaza“ da je on bezbedan i efikasan.

Tramp tvrdi da je postignuta „istorijska prekretnica“ u borbi protiv kovida 19, neki od njegovih visokih zdravstvenih zvaničnika nazivaju ovu odluku „obećavajućom“, dok su drugi zdravstveni stručnjaci ocenili da je potrebno više studija pre nego što se taj način lečenja proslavi.

– Širom sveta je u toku veliki broj kliničkih ispitivanja krvne plazme, ali samo nekoliko njih je prijavilo neke rezultate, koji ipak nisu konačni. Ta istraživanja su relativno malih srazmera i rezultati u nekim slučajevima ukazuju na neke koristi takvog tretmana ali još nije ništa zaključeno. Stalno pratimo razvoj situacije i pravimo analize kako bismo zaključili da li ima napretka, ali i dalje nema dovoljno dokaza, rekla je za Gardijan Soumja Svaminatan, šefica istraživača u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Brus Ejlvard, viši savetnik generalnog direktora SZO, upozorio je da neželjeni propratni efekti tretmana plazmom variraju od blage jeze, preko groznice do ozbiljnih problema sa plućima i krvotokom.

Tramp je na konferenciji za novinare pozvao ljude koji su se oporavili od kovida 19 da daju krv. Smatra se da plazma ovih pacijenata sadrži moćna antitela koja mogu da pomognu u borbi protiv bolesti i zaštite ljude od težih oblika bolesti.

– Taj proizvod može da bude delotvoran u lečenju od kovida 19 i poznate i potencijalne koristi proizvoda nadmašuju poznate i potencijalne rizike proizvoda, navela je američka savezna agencija za lekove FDA u saopštenju.

– Kovid 19 rekonvalescentnu plazmu ne treba smatrati novim standardom u lečenju pacijenata sa kovidom 19. Dodatni podaci će biti dostupni iz drugih analiza i tekućih, dobro kontrolisanih kliničkih ispitivanja u narednim mesecima, navela je glavna naučnica FDA Denis Hinton, u pismu povodom odobrenja za hitne slučajeve.

Krvna plazma uzeta od pacijenata koji su se oporavili od virusa korona bogata antitelima može da bude od koristi onima koji se bore sa bolešću, ali do sada dokazi nisu konačni o tome da li deluje, kada je treba davati i koja je doza potrebna.

U međuvremenu, kineska vlada je obelodanila da su „izabrane grupe ključnih radnika“ još od jula primale cepivo koje je potencijalni kandidat za vakcinu protiv virusa korona.

Zeng Zongvei, šef naučnog i tehnološkog centra nacionalne zdravstvene komisije, rekao je za kinesku državnu televiziju CCTV da je vlada odobrila „hitnu upotrebu“ i da je to u skladu sa zakonom.

Odobrenje za hitnu upotrebu, koje je zasnovano na kineskom zakonu o upravljanju vakcinom, omogućava da kandidati za neodobrenu vakcinu budu odabrani među ljudima kojima preti veliki rizik od infekcije u ograničenom periodu.

Nisu objavljeni detalji o tome koja je tačno potencijalna vakcina korišćena ni koliko ljudi ju je primilo, ali Zeng je rekao da je ona davana zdravstvenim radnicima i pograničnim zvaničnicima, za koje se smatra da su najugroženiji zbog toga što novi slučajevi zaraze u zemlju sada stižu većinom preko granice.

U Kini već osam dana nije zabeležen nijedan lokalno prenet slučaj. Ova zemlja radi na razvoju nekoliko kandidata za vakcinu, koje su trenutno u trećoj fazi testiranja širom sveta.

Kineski istraživači sprovode testiranja, u koja su uključene desetine hiljada ljudi, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinu, Peruu, Maroku, Argentini, Brazilu, Indoneziji i Rusiji.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “SZO: Nedovoljno dokaza za efikasnost tretmana krvnom plazmom”

  1. Sve je nedovoljno, sve ne valja, samo szo valja i tedros koji nosi skoro 1 Milion zrtava na savesti jer je potplacen.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.