SZO: Situacija sa majmunskim boginjama zabrinjavajuća, ali ne i vanredna 1Foto: Shutterstock

Nezavisni komitet stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) saopštio je danas da je širenje majmunskih boginja u brojnim zemljama širom sveta zabrinjavajuće, ali da nije vanredna situacija po javno zdravlje od međunarodnog značaja.

Početkom maja SZO je upozorena na izbijanje majmunskih boginja u zemljama van Afrike, gde ova smrtonosna bolest kruži decenijama.

Od tada je prijavljeno više od 3.200 potvrđenih slučajeva i jedan smrtni slučaj u više od 50 neafričkih zemalja. Ovo je izazvalo uzbunu jer su se do sada izvan Afrike dešavali samo sporadični slučajevi majmunskih boginja.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus naziva trenutnu epidemiju evoluirajućom zdravstvenom pretnjom, ističući brzo širenje bolesti u nove zemlje i regione.

Portparol SZO Kristijan Lindmajer rekao je za Glas Amerike da je komitet sastavio listu faktora koji bi mogli da izazovu ponovnu procenu događaja.

„Dokaz povećanja stope rasta slučajeva prijavljenih u narednih 21 dan, uključujući značajno širenje na i unutar dodatnih zemalja. Takođe, ako vidimo porast endemskih zemalja. Dakle, dokazi o povećanoj ozbiljnosti ili promeni u virusnom genomu povezanim sa krajem prenosivosti“, rekao je Lindmajer.

Majmunske boginje su retka bolest slična malim boginjama. Virus izaziva osip i simptome slične gripu. Širi se uglavnom kontaktom ljudi sa zaraženim glodarima, ali se ponekad može širiti i kontaktom koža na kožu sa zaraženom osobom.

Lindmajer kaže da su se slučajevi majmunskih boginja proširili na evropski region, na Ameriku, kao i na regione istočnog Mediterana i zapadnog Pacifika.

„U ovom trenutku, to je uglavnom u novijim zemljama koje utiču na zajednicu LGBTQ-Plus zajednice muškaraca koji imaju seks sa muškarcima. Ali u endemskim zemljama viđali smo i decu i žene zaražene i smrti u slabijim zajednicama i među slabijom populacijom“, rekao je on.

Stručni komitet SZO savetuje zemlje da pojačaju nadzor, poboljšaju dijagnostiku i kada je to potrebno da koriste terapeutske lekove i vakcine. Takođe preporučuje pogođenim zajednicama da sprovode mere javnog zdravlja, uključujući praćenje kontakata i izolaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.