U julu ove godine prosečne globalne temperature merene na kopnu i na okeanskim površinama bile su najviše u odnosu na bilo koji mesec tokom 137 godina vođenja statistike. Temperatura u Tajpeju u junu je dostizala 38,7 stepeni Celzijusovih i bila je najviša u poslednjih sto godina. Još jedna anomalija skorijeg datuma jeste zabeleženi pad učestalosti ravnomernih kišnih padavina. Umesto toga smo bili pogođeni nizom obilnih pljuskova koji su uzrokovali veliki broj iznenadnih poplava, koje su znatno oštetile našu infrastrukturu, ekosistem kao i poljoprivredne prinose. Ima sve više dokaza da su klimatske promene već u toku. Ako sada ne preduzmemo korake da umanjimo emisije štetnih gasova, završićemo tako što ćemo kasnije plaćati mnogo više.

Neograničeni ekonomski rast i preterano iscrpljivanje doveli su do klimatskih promena koje ugrožavaju opstanak ljudske vrste. Vlade širom sveta to shvataju i upravo je iz tog razloga u decembru 2015. usvojen sporazum iz Pariza koji je označio prekretnicu i koji je ujedinio sve nacije pod velom zajedničkog cilja koji pokreće akcije za ublažavanje štetnih efekata s dugoročnim ciljevima. Klimatske promene su definitivno najvažnije pojedinačno pitanje koje budućnost čovečanstva stavlja na kocku. Kao članica međunarodne zajednice Tajvan ne može da bude samo posmatrač tog problema i mora da osmisli izvodljiva rešenja da bi dorastao imenu Formoza, „prelepo ostrvo“.

U julu prošle godine smo doneli zakon o smanjenu štetnih gasova i zakon o menadžmentu, te smo odredili dugoročni cilj da do 2050. smanjimo emisije za najmanje 50 odsto u odnosu na nivoe iz 2005. Tajvan je među samo nekoliko zemalja na svetu koje su cilj smanjenja emisija štetnih gasova obuhvatile zakonom. Osim toga, došli smo do spoznaje da je potrebno da dodatno povećamo našu energetsku efikasnost i da promovišemo očuvanje energije, da transformišemo naše industrijske strukture, kao i da proširimo snabdevanje energijom tako što ćemo koristiti obnovljive energije, kao što su solarna i vetar, proizvode biogasa upotrebom otpada sa farmi svinja na osnovu koncepta cirkularne ekonomije. Očekujemo da će do 2025. godine 20 odsto naše energije dolaziti od obnovljivih energija. Takođe smo uspostavili pod Izvršnim juanom (nosilac izvršne vlasti, prim. prev.) Kancelariju za energetiku i smanjenje ugljen dioksida čiji je glavni zadatak planiranje celokupne nacionalne energetske politike i promocija prelaska na nove oblike energije i smanjenja emisija štetnih gasova. Kancelarija koordinira naporima među Vladinim agencijama i takođe uspostavlja partnerstva između centralnih i lokalnih vlada u cilju smanjenja emisija ugljen dioksida i razvoja čiste energije.

U svom obraćanju na ceremoniji inauguracije početkom maja ove godine predsednica Cai Ing-ven je jasno stavila do znanja da se Tajvan neće držati po strani kada je reč o globalnim naporima za ublažavanje klimatskih promena i da će njena vlada redovno preispitivati ciljeve za smanjenje emisija štetnih gasova u skladu sa sporazumom iz Pariza. S tom ambicijom smo doneli zakon o smanjenu štetnih gasova i zakon o menadžmentu s periodičnim petogodišnjim regulatornim ciljevima koji pomažu jačanju kapaciteta za reagovanje na klimatske promene i promovišu efikasan menadžment za smanjenje emisija štetnih gasova širom Vladinih agencija. Taj pristup je u skladu s ciljevima sporazuma iz Pariza koji podstiče sve zemlje da snaže svoju odluku da smanje emisije da bi ostvarile dugoročni cilj do 2050.

Imamo samo jednu Zemlju i jedan Tajvan. Zato ne možemo da olako shvatamo pitanje klimatskih promena dok proaktivno odgovaramo i podržavamo globalne inicijative. Klimatske promene su globalno pitanje koje prevazilazi nacionalne granice. Akcije koje danas preduzimamo mogle bi da imaju ozbiljan uticaj na živote budućih generacija. Klimatske promene ne iziskuju samo nacionalna već i globalna rešenja. Upravo iz tog razloga vlade ne mogu da urade to same. Iskreno apelujem na međunarodnu zajednicu da prepozna i podrži rešenost Tajvana da dobije značajnu ulogu u Okvirnoj konvenciji UN o klimatskim promenama (UNFCCC) i postane deo globalne klimatske mreže. Voljni smo da podelimo naša iskustva u vezi sa zaštitom životne sredine i doprinesemo međunarodnim naporima. Zajedno s prijateljskim zemljama ćemo udružiti snage da bismo sačuvali održivu Zemlju.

Autor je ministar administracije za zaštitu životne sredine Tajvana