Talibani u Avganistanu počeli da daju plate zaposlenim u državnim službama 1Foto: EPA-EFE/STRINGER

Talibanske vlasti u Avganistanu saopštile su danas da će nastaviti da daju plate zaposlenima u državnim službama koji su ostali bez zarada od prošlog leta kada su talibani preuzeli vlast.

„Danas počinjemo isplatu zarada“ zaposlenima u državnim službama, saopštilo je Ministarstvo finansija i dodalo da će službenici dobiti tri plate unazad od polovine avgusta.

Međutim, zaposleni neće moći odmah da dignu svoje zarade. U Avganistanu postoji ograničenje od 200 do 400 dolara, koliko može da se digne novca nedeljno zbog nedostatka gotovine u bankama.

„Bankarski sistem nije paralizovan, samo je potrebno vremena da ponovo sve funkcioniše normalno“, navelo je ministarstvo.

Vašington je zamrznuo gotovo 9,5 milijardi dolara sredstava Centralne banke Avganistana, dok je stala međunarodna pomoć, koja je finansirala 75 odsto budžeta avganistanske vlade.

Talibani su pozvali međunarodnu zajednicu da nastavi finansijsku pomoć kako bi se izbegla glad.

Prema navodima UN-a, Avganistan je na ivici ozbiljne humanitarne krize, pošto se predviđa da više od polovine stanovništva neće imati dovoljno hrane tokom zime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari