Donald Tramp Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

U pismu, koje prenosi makedonska vlada, Tramp navodi da Prespanski dogovor „svedoči o hrabrom liderstvu“ Zaeva koji je, kakoje ocenio, zajedničkim naporom s grčkom kolegom Aleksisom Ciprasom u rešavanju spora oko imena, obezbedio stabilniju i prosperitetniju budućnost, ne samo za njihove zemlje, već i za ceo region.

Američki predsednik je Zaevu čestitao na liderstvu i posvećenosti da dovede proces do njegog kraja, od pregovora preko ratifikacije, pa sve do potpune implementacije Prespanskog dogovora i poručio da će njegova zemlja „sada zauzeti mesto koje joj pripada u Severnoatlantskoj alijansu kao Republika Severna Makedonija“.

„Severna Makedonija je veliki partner SAD. Radujemo se što ćemo moći da vas dočekamo kao našeg 30. saveznika u Severnoatlantskoj alijansi i da nastavimo naš zajednički posao na obezbeđivanju mira i prosperiteta na Zapadnom Balkanu“, naveo je Tramp.

Tramp je izrazio nadu da će dogovor iz Prespe kojim je rešen višedecenijski makedonsko-grčki spor „poslužiti kao inspiracija drugim državama u regionu“.

Povezani tekstovi