Tramp objavio trgovinski rat Kanadi 1Foto: Fonet/AP

Američki predsednik Donald Tramp počeo je opštu ofanzivu protiv Kanade, glavnog privrednog partnera Sjedinjenih Država i objavio jo trgovinski rat nametanjem poreza na građevinsko drvo i pretnjom da će ga uvesti i za mlečne proizvode.

Kako prenosi agencija Hina, nakon što je u ponedeljak uveo porez na uvoz kanadskog građevinskog drva, američki predsednik u utorak u zoru na društvenoj mreži Twitter napisao je: „Kanada je jako otežala aktivnosti naših proizvođača mleka iz Vinskonsina i drugih pograničnih država. To više nećemo tolerisati. Videćete“.

Veran svojm obećanjima iz kampanje, Tramp je krenuo u ofanzivu protiv trgovinskih sporazuma za koje drži da nanose štetu Amerikancima. „Pristojan sam, ali vrlo odlučan u obrani interesa Kanade“, odgovorio je kanadski premijer Džastin Trudo u utorak na kanalu CTV News.

Povezane s Meksikom u severnoameričkom sporazumu o slobodoj trgovini (Alena) Sjedinjene Države i Kanada ostvaruju godišnji promet trgovinskih razmena blizu 545 milijardi dolara, što prema američkim podacima predstavlja deficit na štetu Vašingtona od 11,2 milijardi dolara.

Udarom na građevinsko drvo, Tramp otvara stari predmet koji deli te susede već 35 godina.

Američki proizvođači optužuju kanadske kolege da izvoze građevinsko drvo po dampinškim cenama, zahvaljujući subvencijama koje primaju.

Trgovinski rat moža će ići na ruku američkim proizvođačima drva, ali bi mogle pogoditi građevinski sektor, ocenjuju neki stručnjaci i predviđaju da bi cena gradnje kuće mogla porasti za 12 posto, prenosi Hina.