Tramp: Vreme je da se ozbiljno pregovara o trgovinskom sporazumu sa EU 1Foto: EPA-EFE/PETER FOLEY

Vreme je da se „vrlo ozbiljno“ razgovara o trgovinskom sporazumu sa Evropskom unijom, ocenio je danas američki predsednik Donald Tramp, u vreme kada pregovori tapkaju u mestu.

Posebno ih blokira pitanje poljoprivrede.

„Evropa se vrlo loše prema nama ophodi“, rekao je Tramp danas pred guvernerima okupljenim u Beloj kući.

Repulikanski predsednik pozvao je zemlje članice EU da više otvore svoje tržište američkim proizvodima, posebno poljoprivrednim.

On je osudio „ogroman deficit“ koji SAD imaju sa Briselom poslednih „10 ili 12 godina“ i „neverovatne carinske barijere“.

Tramp i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavili su krajem januara, posle sastanka u Davosu u Švajcarskoj, želju da ponovo podstaknu transatlantsku trgovinu i da zaključe sporazum narednih nedelja.

Za sada nema rezultata pregovora i odnosi dve strane su napeti a Tramp i dalje preti uvodjenjem carina na uvoz evropskih automobila, zbog čega posebno strahuju nemački industrijalci.

Tramp je danas rekao da nije gurao pitanje EU zato što je bio skoncentrisan na dobijanje sporazuma sa Kinom, Japanom i Južnom Korejom i da nije hteo sve da radi istovremeno.

Od početka godine evropski komesar za trgovinu Irac Fil Hogan već je dva puta bio u Vašingtonu na sastancima sa američkim kolegom Robertom Lajtizerom, da pokuša da smiri napetosti.

Fon der Lajen takodje treba uskoro da ide u Vašington, kada bi mogla da bude potpisana odredjena politička deklaracija poput one koju je u julu 2018. Tramp potpisao sa tadašnjim predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom.

Oni su se tada dogovorili da pregovaraju o dva sporazuma, jednom kojim je trebalo da se ukinu carine na industrijsku robu i drugim za ukidanje vancarinskih prepreka za trgovinu.

Pregovori o industrijskoj robi od tada nisu napredovali pošto Amerikanci žele da uključe poljoprivredu u sporazum, čemu se Evropljani protive.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Tramp: Vreme je da se ozbiljno pregovara o trgovinskom sporazumu sa EU”

  1. E tako se vodi drzava. A, i Svet. Da se zna ko kosi, a ko vodu nosu. Cini se da ce posle Kine i Eu morati da odresi kesu. I to najvise Nemci, inace ce njihovi automobili dobiti uvoznu taksu u SAD za cas 25 odsto.

    • Nisi ti bas u toku. Amerikanci insistiraju na poljoprivrednim proizvodima, sto znaci da su biljke genetski modifikovane, govedina puna antibiotika, a piletina hlorisana; sve je to protiv pravila EU, a dodala bih i protiv zdravog razuma.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.