Trećina muškaraca u svojim tridesetim živi sa roditeljima 1

Više od trećine muškaraca u Evropskoj uniji između 25 i 34 godine živi sa svojim roditeljima (35,3 odsto) pokazuju istraživanja Eurostata, dok je taj procenat kod žena znatno manji (21,7 odsto).

Prema podacima istraživanja, najmanji procenat stanovnika Evropske unije koji između svoje 25. i 34. godine živi sa roditeljima zabeležen je u Danskoj (tri odsto), a prate je Finska (četiri odsto) i Švedska (šest odsto).

Sa druge strane, najveći procenat onih koji u navedenom uzrastu ostaju sa roditeljima zabeležen je u Hrvatskoj (59,7 odsto), Slovačkoj (57 odsto) i Grčkoj (56,3 odsto).

Kako se u istraživanju navodi, u proseku mladi započinju samostalan život sa 26 godina, ali ovaj broj znatno varira u zavisnosti od zemlje članice EU.

Mladi najranije odlaze iz roditeljske kuće u Švedskoj (18 godina), Danskoj (21 godina), Luksemburgu (20 godina) i Finskoj (22 godine).Trećina muškaraca u svojim tridesetim živi sa roditeljima 2

Među ovom grupom zemalja, visoko su kotirane i Nemačka, Estonija, Holandija, Francuska i Velika Britanija gde mladi počinju da žive samostalno do svoje 25. godine.

Na drugom kraju skale nalaze se Hrvatska, Slovačka i Grčka gde se odlazak od roditelja beleži tek sa 30 i 31 godinom.

Ovoj grupi zemlja pridružuju se i Malta (30 godina), Italija (31 godina), Bugarska, Španija i Grčka (29 godina).

U gotovo svim zemljama EU, žene ranije započinju samostalan život od muškaraca, osim u Švedskoj gde razlike među muškarcima (18.4,odsto) i ženama (18,5 odsto) gotovo da nema.

Najveće razlike među polovima zapažaju su u Rumuniji (25 godina za žene, 30 za muškarce) i Bugarskoj gde se žene sele sa 27 godina, a muškarci sa 31.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.