Foto: Bojan Cvejić

Za sedište Evropske agencije za lekove (EMA) do 1. avgusta stiglo je 19 ponuda, a za Evropsko kontrolno telo za bankarstvo (EBA) osam.

Nadmetanje za ugled, radna mesta i poslove vezane sa sedišta agencija EU često se užari, ali ova diplomatska utakmica reskira da oslabi jedinstvo preostalih 27 članica EU usred osetljivih dvogodišnjih razgovora o Bregzitu, ocenjuje Rojters u utorak.

Posebno veliki interes vlada za sedište Evropske agencije za lekove koja ima 900 zaposlenih, godišnji budžet od 360 miliona evra i tokom godine na sastancima u Londonu okuplja 36.000 stručnjaka.

Ponude za smeštanje EMA dali su Amsterdam, Atena, Barselona, Bon, Bratislava, Brisel, Bukurešt, Kopenhagen, Dablin, Helsinki, Lile, Milano, Porto, Sofija, štockholm, Malta, Beč, Varšava i Zagreb.

Milanski gradonačelnik Đusepe Sala, čiji grad agencija ocenjuje favoritom za dobijanje Evropske agencije za lekove, rekao je u utorak da ponudu slovačke prestolnice Bratislave ne treba prihvatiti.

„Da Bratislava može biti ozbiljan kandidat, gledajući na učestvovanje te zemlje u određenim pristupima imigraciji, po mom mišljenju je nešto neprihvatljivo“, rekao je Sala, prenosi ANSA.

Slovačka, s Češkom, Poljskom i Mađarskom, pripada Višegradskoj grupi koja je nedavno zauzela vrlo oštre stavove u vezi sa prihvatanjem migranata u EU koji su se iskrcali u Italiji, podseća italijanska agencija.

„Teško je reći kolike izglede ima Milano, dosije je sigurno vrlo dobar. Ako je to političko pitanje, a to će biti, verujem da naša vlada mora iskoristiti značaj Italije“, rekao je Sala.

Predsednik italijanske regije Lombardije Roberto Maroni nedavno je, kako su preneli italijanski mediji, izrazio bojazan da bi kandidaturu Milana mogla otežati francusko-nemačka osovina, odnosno da te dve zemlje podržavaju kandidature Porta, Beča, Bona, Kopenhagena i Bratislave.

Maroni je izrazio sumnju da se „Makron dogovorio s Angelom Merkel da pošalju EMA u Bratislavu“ i dodao da ga zabrinjava mogućnost da će prevladati „politička logika“, a Italija biti bez saveznika.

Među kriterijima koji moraju biti zadovoljeni za domaćinstvo je i obezbeđivanje odgovarajuće zgrade s potrebnom kvadraturom.

Sadašnje sedište EMA u Londonu ima 27.000 kvadratnih metara, od čega 6.000 kvadrarnih metara otpada na kancelarije različite površine.

Milano, glavni grad Lombardije, za smeštaj EMA je ponudio istorijski neboder Pireli, građen pedesetih godina prošlog stoleća, u kojem se trenutno nalazi regionalna skupština.

Maroni je potvrdio da je regija spremna da tu istorijsku zgradu prepusti Evropskoj agenciji za lekove.