Erdogan zvanično pretvorio Aja Sofiju u džamiju, kaže ostaće otvorena za sve 1Foto: Pixabay/Kirill_sobolev

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan danas je i zvanično pretvorio Aja Sofiju u džamiju i proglasio je otvorenom za muslimanske vernike, samo nekoliko sati pošto je viši sud zemlje poništio odluku iz 1934. godine kojom je to zdanje iz šestog veka bilo pretvoreno u muzej.

Erdogan je rekao da će prve kolektivne muslimanske molitve održati u Aja Sofiji kao u džamiji biti održane u petak, 24. jula ali je dodao da će zdanje ostati otvoreno posetiocima svih vera.

„Mi ćemo zajedno obaviti molitvu petkom u Svetoj Sofiji 24. jula i tako je otvoriti za muslimanske vernike“, rekaoje Erdogan u govoru i dodao da bivša crkva, jedna od glavnih turističkih atrakcija u Istanbulu „ostati otvorena za sve, Turke i strance, muslimane i nemuslimane“.

Državno veće – najviši upravni sud Turske, presudilo je u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Saveta ministara iz 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer sumnja u autentičnost potpisa osnivača savremene Turske, Mustafe Kemala Ataturka na tom dokumentu.

Za svojih 1.400 godina postojanja, Aja Sofija bila je glavna katedrala Vizantijskog carstva, džamija Otomanskog, a muzej u savremenoj, republikanskoj i sekularnoj Turskoj poslednjih 86 godina. Odluka o njenom ponovnom pretvaranju u džamiju izazvala je razočarenje među pravoslavcima.

Ali ispred crkve su se mnogi radovali i desetine ljudi koji su čekali odluku suda su uzvikivali „Alah je veliki“ kada je stigla vest.

Samo nekoliko sati posle odluke suda Erdogan je potpisao ukaz kojim se Aja Sofija predaje turskom Predsedništvu za verska pitanja.

Erdogan je tražio da to zdanje koje je pod zaštitom Uneska bude ponovo džamija uprkos rasprostranjenim međunarodnim kritikama – od SAD do pravoslavnih verskih vođa. Taj potez bi mogao da produbi tenzije i sa susednom Grčkom.

Unesko je izrazio  jako žaljenje zbog odluke turskih vlasti da „izmene status Aja Sofije“, donete bez prethodnog dogovora, podsetivši da je to zdanje uvršćeno u Uneskovu svetsku baštinu kao muzej.

Grčka vlada ocenila je danas kao provokaciju prema civilizhovanom svetu odluku turskog suda kojom se otvara put za pretvaranje Svete Sofije u Istanbulu u džamiju.

„Nacionalizam koji pokazuje (turski predsednik Redžep) Erdogan vraća njegovu zemlju šest vekova unazad“ ocenila je grčka ministarka kulture Lina Mendoni u saopštenju.

Kiparski ministar spoljnih poslova Nikos Hirstodulides, kiparski Grk, je preko svog zvaničnog Tviter naloga napisao da Kipar strogo osuđuje tursko delovanje oko Aja Sofije i napore da skrene domaće javno mnjenje i poziva Tursku da poštuje svoje međunarodne obaveze.

Po njegovim rečima Turska flagrantno krši svoje međunarodne obaveze odlukom da promeni odredbu Aja Sofije, koja je na spisku svetske baštine i predstavlja univerzalni simbol pravoslavne vere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari