Marine Le PenFoto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Tužilaštvo u Parizu saopštilo je danas da bi liderki francuske krajnje desnice Marin Le Pen i njenoj stranci trebalo da se sudi za navodnu zloupotrebu fondova Evropske unije.

U saopštenju se navodi da tužilaštvo traži suđenje desničarskoj stranci Nacionalni pokret i dvadesetsedmorici ljudi, uključujući Le Pen i njenog oca Žan-Mari Le Pena, zbog navodne zloupotrebe javnih fondova EU između 2004. i 2016. godine, prenosi Politiko.

Osporavamo ovu tvrdnju, za koju smatramo da je pogrešna, o radu opozicionih poslanika i njihovih pomoćnika, i smatramo da je ona pre svega politička. Iznećemo svoje argumente pred sudom, rekla je danas Le Pen.

Zahtev za suđenje je epilog sedmogodišnje istrage o navodima da je Nacionalni pokret koristio javna sredstva, namenjena za plaćanje osoblja u Evropskom parlamentu, za plaćanje partijskog osoblja.

Sudije će doneti odluku da li će zahtev tužioca za suđenje prihvatiti ili odbaciti.

Optuženi bi, ako im se bude sudilo i ukoliko bi bili proglašeni krivim, mogli da budu osuđeni na kaznu zatvora do deset godina, novčanu kaznu do milion evra i zabranom obavljanja javnih funkcija od pet do 10 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari