Novi sukobi Palestinaca i Izraelaca, danas sednica Saveta bezbednosti UN 1Pojas Gaze Foto: EPA-EFFE/MOHAMMED SABER

Posle jučerašnjih izraelsko-palestinskih sukoba u kojima je najmanje 58 osoba ubijeno, a 2.700 ranjeno na palestinskim teritorijama najavljeni su novi protesti.

U Jerusalimu je ovog jutra mirno, a povećano je prisustvo policije koja legitimiše uglavnom građane arapskog porekla, javlja specijalni izveštač RTS-a iz Jerusalima.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je jedna palestinska beba umrla nakon udisanja suzavca tokom sukoba palestinskih demonstranata i izraelskih vojnika na protestima u Gazi, kod granice sa Izraelom. Nije rečeno koliko su osmomesečna beba i njena porodica bili udaljeni od mesta sukoba. Kako prenosi RTS, u Pojasu Gaze još se prebrojavaju žrtve, tako da broj ubijenih i ranjenih nije konačan.

Na zahtev Kuvajta, danas će biti održana vanredna sednica Saveta bezbednosti UN. Predstavnik Palestine pri UN zatražio je da Savet bezbednosti osudi ubijanje Palestinaca, prenosi AP.

Sa druge strane, izraelski predstavnik pri UN zatražio je od Saveta bezbednosti da osudi Hamas, koji je predvodio proteste protiv otvaranja američke ambasade u Jerusalimu i pod čijom je kontrolom Pojas Gaze.

Turska je najavila opoziv ambasadora iz Vašingtona i Tel Aviva, a ambasadora iz Izraela povlači i Južna Afrika.

„Izrael je teroristička država i koraci koje preduzimaju to i dokazuju. Nažalost, SAD sarađuju sa Izraelom nemilosrdno kao što su sarađivali sa kurdskom milicijom u Siriji i Islamskom državom, iako su govorili da se protiv nje bore. Ovo što je Izrael uradio je genocid i nije prvi put da je Izrael izvršio genocid“, rekao je turksi predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Američka administracija je decenijama izbegavala preseljenje ambasade, što je Donald Tramp vrlo brzo učinio. Palestinci su time izgubili nadu da će se stvari političkim putem rešiti.

„Zločin selidbe američke ambasade je neopravdan, agresivan čin prema našoj zemlji i večnoj prestonici Palestine – Jerusalimu“, rekao je predstavnik Hamasa Halil el Haja.

Zamenik portparola Bele kuće Radž Šah rekao je da su svesni izveštaja o nasilju u oblasti Gaze.

„Odgovornost za tragične smrti su samo na Hamasu. Hamas je namerno i cinično provocirao ovakav odgovor i, kao što je rekao državni sekretar, Izrael je imao pravo da se brani“, poručio je Šah.