U Pekingu masovno testiranje i lokdaun u nekim delovima grada zbog novog talasa epidemije 1Redovi za nabavke u strahu od novog lokdauna u Pekingu Foto: AP Photo/Andy Wong

U glavnom gradu Kine Pekingu počelo je danas testiranje miliona stanovnika na kovid-19 i zatvaranje stambenih i poslovnih četvrti zbog pojave novog žarišta zaraze.

Vlasti su primenile ekstremne mere da spreče dalje širenje virusa iako je manje od 50 slučajeva zaraze zabeleženo u gradu od više od 21 milion stanovnika od kada se pojavila zaraza u petak.

Građani iz predostrožnosti ostaju kod kuće i prave zalihe hrane zbog mogućnosti da bi moglo da im bude naređeno da ostanu unutra, kao što se dogodilo u brojnim kineskim gradovima, uključujući finansijski centar Šangaj.

Dugi redovi formirani su ispred supermarketa u centru Pekinga. Gradjani kupuju rižu, testenine, povrće i drugu hranu dok zaposleni nastoje brzo da ponovo popune ispraženjene rafove. Državni mediji izdali su saopštenje u kome se navodi da je snabdevanje dobro u Pekingu uprkos navali na rafove.

Kupci su danas izgledali zabrinuto, ali nisu još u panici.

Peking je danas prijavio 19 novih slučajeva zaraze u pretnodna 24 sata, odnosno ukupno 47 od petka do nedelje.

Šangaj koji je u lokdaunu duže od dve nedelje prijavio je više od 19.000 novoinficiranih i 51 smrtni slučaj u pretnodna 24 časa, čime je broj umrlih u sadašnjem tekućem talasu zaraze porastao na više od 100.

Zaključavanja su uvedena takođe u centralnom gradu Ajangu i u Dandongu na granici sa Severnom Korejom, kako se omikron soj virusa širi Kinom.

Kineske granice u velikoj meri ostaju uglavnom zatvorene, a jača čvrst odgovor Kine na novi broj zaraženih i raste uticaj pandemije na ekonomiju zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari