U Iranu uhapšeno devetoro stranaca u vezi sa demonstracijama protiv hidžaba 1Foto: FreeImages

Devetoro stranaca je uhapšeno u Iranu povodom velikih demonstracija protiv nošenja hidžaba u toj zemlji, saopštilo je danas ministarstvo za obaveštajni rad.

U saopštenju koje je prenela državna novinska agencija Irna, ministarstvo tvrdi da su među uhapšenima državljani Nemačke, Poljske, Italije, Francuske, Holandije i Švedske.

Vlasti klerikalnog Irana smatraju da su stranci podstakli proteste koji ne prestaju već dve sedmice.

Proteste je izazvala smrt 22-godišnje devojke po imenu Mahse Armini, koja je preminula u pritvoru nakon što je lišena slobode, jer navodno nije nosila hidžab na propisan način.

Dok policija tvrdi da je Mahsa Armini umrla od sračnog udara, njena porodica smatra da je uzrok smrti prebijanje u zatvoru, što vlasti poriču i tvrde da je istraga povodom ovog slučaja u toku.

Protesti su razbesneli islamske vlasti Irana, a demonstranti tvrde da su njihova okupljanja spontani ustanak protiv striktnih propisa o odevanju, uključujući obavezno nošenje hidžaba koje je nametnuto ženama.

Organizacije za ljudska prava procenjuju da su snage bezbednosti Irana ubile najmanje 52 ljudi otkako su protesti počeli, i to vatrenim oružjem ili premlaćivanjem.

Iran je poslao islamska teokratija u revoluciji koja je izbila 1979. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.