U izraelskim udarima iz vazduha pogođeni aerodromi u Damasku i Alepu 1Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

U izraelskim udarima iz vazduha jutros su pogođeni međunarodni aerodromi u sirijskom glavnom gradu Damasku i u gradu Alepu na severu, jedna osoba je poginula, javili su sirijski državni mediji.

Piste su oštećene i aerodromi ne rade.

To je drugi napad ovog meseca na aerodrom u Damasku i treći na aerodrom u Alepu, dok raste napetost na Bliskom istoku zbog rata Izraela i Hamasa.

Sirijski državni mediji su, pozivajući se na neimenovanog vojnog zvaničnika, objavili da su aerodromi napadnuti iz pravca Sredozemnog mora na zapadu i Golanske visoravni na jugu.

U Damasku je jedan zaposleni ubijen, a drugi ranjen i pričinjena je materijalna šteta.

Izraelska vojska zasad nije ništa komentarisala.

Od početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra izraelska vojska je nekoliko puta napala ciljeve u Siriji uključujući aerodrome. Letovi su ranije usmeravani na međunarodni aerodrom u priobalnoj provinciji Latakiji.

Izrael je ciljao aerodrome i luke u delovima Sirije koje drži Vlada u očitom pokušaju da spreči isporuku oružja iz Irana ekstremističkim organizacijama koje podržava Teheran, uključujući libanski Hezbolah.

Hiljade boraca koje podržava Iran pridružile su se 12 godina dugom sukobu u Siriji i pomagali sirijskom predsedniku Bašaru Asadu.

Izrael je izveo stotine udara na delove Sirije koje kontroliše Vlada, ali retko preuzima odgovornost za takve operacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari