U kojim zemljama sveta je trenutno na snazi "lockdown" zbog pandemije? 1Foto: EPA-EFE/ FABIO MURRU

Kako se zima približava, očekuje se da će se širom sveta broj obolelih od korona virusa povećati, a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) počela je da upozorava da će pandemija trajati i tokom 2022. godine.

Iako većina država u svetu odbija da opet uvede lokdaun, te se najviše oslanja na vakcine u borbi protiv kovida, pojedine zemlje ipak i dalje računaju da će potpuno zatvaranje poboljšati situaciju, posebno one u kojima je nedovoljan broj vakcinisanih.

Letonija

Letonija je ove jeseni postala prva država Evropske unije koja je ponovo uvela lokdaun u nameri da uspori širenje zaraze, pošto je premijer Krisjanis Karins izjavio da je njen zdravstveni sistem u opasnosti.

Letonija je takođe zatražila medicinsku pomoć od drugih članica EU, jer je broj kovid pacijenata prevazišao njene bolničke kapacitete.

Do potpunog zatvaranja došlo je 21. oktobra, a tada je najavljeno i da će lokdaun trajati četiri nedelje, odnosno do 15. novembra. Zbog toga su prodavnice, škole i restorani zatvoreni i rade samo objekti za neophodne usluge.

Ministar zdravlja Daniels Pavluts izjavio je, posle sastanka vlade tokom kojeg je odlučeno da se opet uvedu ozbiljnije restrikcije, da će nakon 15. novembra mere biti ublažene, ali samo za vakcinisane građane.

Letonski zvaničnici krive upravo nisku stopu imunizacije za nagli porast broja novoobolelih u zemlji. Naime, Letonija je jedna od članica Evropske unije sa najmanjom stopom vakcinisanih. Oko 56 odsto stanovnika je primilo vakcinu, što je ispod proseka EU koji iznosi nešto više od 70 odsto.

Letonski parlament je 4. novembra dozvolio kompanijama ili da otpuste zaposlene koji se nisu vakcinisali i odbijaju da to urade, ili da ih upute na rad od kuće ukoliko priroda posla to dozvoljava.

U Letoniji je vakcinacija protiv kovida ranije bila obavezna samo za zdravstvene radnike, kao i zaposlene u obrazovanju i socijalnoj zaštiti, a novo pravilo će stupiti na snagu 15. novembra kada zemlja izađe iz blokade. Izuzeci su samo građani koji imaju medicinski razlog da se ne vakcinišu, među kojima su i oni koji su nedavno preležali bolest.

Laos

Vlada Laosa produžila je 31. oktobra lokdaun za još 15 dana, odnosno do 14. novembra, pošto je broj slučajeva nedavno počeo naglo da raste.

Zabranjeni su sastanci, konferencije, venčanja, sahrane i verske aktivnosti koje okupljaju veći broj ljudi, a kompanijama je naloženo da zaposleni moraju da rade od kuće ili da imaju fleksibilno radno vreme.

Građani moraju da nose maske u javnosti i da se pridržavaju pravila socijalnog distanciranja, a takođe im je savetovano da, ukoliko nisu krenuli po hranu, lekove ili do bolnice, ostanu u svojim domovima.

Na snazi je i policijski čas u glavnom gradu Vijentijanu između 23.00. i 05.00 časova (po lokalnom vremenu).

Do sada je vakcinisano nešto manje od 40 odsto stanovnika Laosa.

Turkmenistan

Mali broj zemalja nije prijavio nijedan slučaj zaraze ili smrti od korona virusa, a jedna od njih je Turkmenistan. Podaci SZO odražavaju statistiku koju je obezbedila vlada ove zemlje, te je na zvaničnoj stranici pomenute organizacije istaknuto da od marta prošle godine nije zabeležen nijedan slučaj.

Uprkos tome što turkmenistanski zvaničnici od početka pandemije tvrde da kovid nije prisutan u državi, na snazi su oštre restriktivne mere još od avgusta meseca.

Vlada u Ašhabadu je 1. novembra produžila trajanje lokdauna za dve nedelje. Vlasti nisu dale objašnjenje za ovu odluku, ali su pojedini lokalni zvaničnici izjavili da je cilj restriktivnih mera sprečavanje širenja „zaraznih bolesti“.

Prodavnice i restorani su zatvoreni širom zemlje, a venčanja, sahrane i druge ceremonije koje okupljaju veći broj ljudi su zabranjene.

Pored oštrih mera, Turkmenistan je 7. jula uveo obaveznu vakcinaciju protiv korona virusa za sve građane starije od 18 godina. Ministarstvo zdravlja ove zemlje je tada saopštilo da se ovo pravilo ne odnosi samo na one koji imaju medicinski razlog da se ne vakcinišu.

Do sada je 52 odsto stanovnika Turkmenistana primilo obe doze vakcine.

Severna Koreja

Turkmenistan nije jedina zemlja u kojoj navodno nema korona virusa. Severna Koreja takođe insistira da u zemlji nema zaraženih, te su uprkos tome na snazi oštre mere poput obaveznog nošenja maski, zabrane okupljanja (osim na državnim događajima), zabrane putovanja noću i karantin.

Državna granica je zatvorena od januara prošle godine kako bi se sprečilo širenje kovida iz Kine.

Pjongjang je izrazio izvesnu sumnju u efikasnost vakcinacije protiv korona virusa, a navodno državni mediji neretko izveštavaju o incidentima u SAD i Evropi u kojima su pojedinci imali neželjene reakcije na vakcine.

Početkom septembra, Severna Koreja je zatražila da se skoro tri miliona ponuđenih vakcina preusmeri drugim državama, saopštile su Ujedinjene nacije.

Ovo nije prvi put da je Kim Džong Un odbio vakcine. Naime, u julu mesecu je Severna Koreja odbila isporuke oko dva miliona doza vakcine Astrazeneka, navodeći kao razlog zabrinutost zbog mogućih neželjenih efekata.

Nije poznato kada će otpočeti vakcinacija stanovnika Severne Koreje, kao ni kojim vakcinama će biti izvršena imunizacija.

Delimični lokdaun na snazi u pojedinim zemljama

Nekoliko manjih ostrvskih država uspelo je da izbegne probleme sa kovidom zahvaljući svojoj geografskoj izolovanosti, pa tako i Nauru, Tuvalu, Kiribati, Tokelau, Sveta Jelena, Ostrva Pitkern, Nijue, Mikronezija i Kukova Ostrva od početka pandemije takođe nemaju nijedan slučaj zaraze ili smrti od korona virusa.

Isto tako je Tonga, koja se nalazi u Okeaniji, do nedavno bila jedna od zemalja u kojoj nema korone. Međutim, krajem oktobra je zabeležen prvi slučaj nakon što se ispostavilo da je putnik koji je stigao sa Novog Zelanda pozitivan na virus.

Vlada Tonga je zbog toga 1. novembra objavila da će do 9. u mesecu ostrvo Tongatapu, gde živi većina stanovništva, biti potpuno zatvoreno.

Uveden je policijski čas od 20.00 do 06.00 časova, a građanima je naloženo da prestanu sa radom, ostanu kod kuće i pridržavaju se mera socijalnog distanciranja. Javni prevoz je zaustavljen, a restorani, barovi i klubovi zatvoreni, kao i škole i crkve.

Vlada ove male ostrvske zemlje je pre par dana potvrdila da je broj potpuno vakcinisanih građana naglo skočio sa 35 na 62 odsto zbog panike koja je nastala usled pojave zaraze u državi.

Među zemljama koje su uvele lokdaun i oštre restrikcije samo u kritičnim gradovima ili oblastima su i Australija, Kina i Novi Zeland.

Ruska Federacija je takođe zatvorila svoj glavni grad. Od 28. oktobra Moskva je u lokdaunu, te barovi i restorani ne posluju, dok neophodne radnje, kao što su prehrambene prodavnice i apoteke, nastavljaju sa radom.

Predsednik Vladimir Putin odobrio je da se nedelju dana ne ide na posao, od 30. oktobra do 7. novembra, ali i naglasio da regionalni lideri mogu da uvedu dodatne mere.

Tekst je deo projekta koji je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.