U Londonu uhapšen bogati ruski oligarh 1Foto: Pixabay / diegoparra

Neimenovani ruski biznismen (58) uhapšen je u četvrtak u njegovoj kući u Londonu vrednoj više miliona funti pod sumnjom na pranje novca, zaveru za prevaru Ministarstva unutrašnjih poslova i za lažno svedočenje, izvestili su danas britanski mediji, dok italijanski Il Gazetino piše da je reč o Mihailu Fridmanu.
Pretres i hapšenje obavili su pripadnici Nacionalne agencije za kriminal (NCA).

Priveden je i neimenovani muškarac (35), zaposlen u rezidenciji, nakon što je viđen da odlazi sa torbom u kojoj je bilo više hiljada funti, a na teret mu je stavljeno pranje novca i ometanje službenika u obavljanju službene radnje.

„Treći muškarac (39), koji je bivši dečko biznismenovog sadašnjeg partnera, uhapšen je u njegovoj kući u Pimliku u Londonu, zbog pranja novca i zavere za prevaru“, piše Gardijan, navodeći da su svi uz kauciju pušteni da se brane sa slobode.

Italijanski Il Gazetino objavio je, pozivajući se na pisanje američkog magazina Forbs, da je NCA uhapsila ruskog oligarha Mihaila Fridmana, koji je 2017. godine bio sedmi najbogatiji Rus, a 2020. godine pao je na 11. mesto.

Dodaje se da je milijarder poreklom iz Ukrajine, susnivač međunarodne investicione firme sa sedištem u Luksemburgu „Letter Onea“, Alfa grupe i Alfa banke – „jedne od najvećih ruskih privatnih banaka“, te da je među ruskim oligarsima „on prvi izrazio protivljenje ratu u Ukrajini“.

NCA je saopštila da je više od 50 policajaca bilo uključeno u operaciju u kojoj je na imanju ruskog biznismena zaplenjen niz digitalnih uređaja i značajna količina novca.

Dodaje se da je NCA protiv elita povezanih s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sprovela skoro 100 akcija „ometanja“ – radnji koje uklanjanju ili smanjuju kriminalnu pretnju, uključujući naloge za zamrzavanje bankovnih računa ljudi koji su blisko povezani sa sankcionisanim Rusima.

Ruska agencija TASS objavila je danas da je Fridman „priveden je u subotu u Londonu i kasnije pušten uz kauciju“ i pozvala se na izvor blizak biznismenu.

„Fridmana je privela policija. Međutim, koliko znamo, za sada je pušten uz kauciju“, rekao je izvor TASS.

Evropska unija je 28. februara uvela sankcije vlasnicima konzorcijuma Alfa grupe Fridmanu i Petru Avenu, među ostalim ruskim zvaničnicima i biznismenima, piše TASS i dodaje da je 1. marta „stigla vest“ da su Fridman i Aven dali ostavke u Upravnom odboru ruske Alfa banke.

Pres služba Alfa banke saopštila je da je Fridman kod kuće. „Ne znamo o kome se radi u vesti, jer je Mihail Fridman kod kuće, nije u pritvoru. On nema nikakve veze sa pričom“, rekao je portparol banke za TASS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.