U Minhenu počinje treći sudski proces "Građanima Rajha" 1Foto: EPA/ARMIN WEIGEL

Po navodima optužnice „Teroristička grupa Rojs“ htela je da ukine demokratiju, kidnapuje političare i da preuzme vlast. U Minhenu počinje treći sudski proces toj grupi.

Dva sudska procesa su već u toku. U Frankfurtu na Majni se sudi navodnim podstrekačima i vođama među kojima je i Hajnrih XIII princ Rojs, a u Štutgartu se sudi vojnom krilu grupe.

U Minhenu sada počinje suđenje osmorici preostalih optuženika. Njima se prema državnom tužilaštvu stavlja na teret „članstvo u terorističkom udruženju i priprema veleizdajničkog poduhvata“.

Grupa izgleda nije planirala ništa manje od državnog udara. Prema optužnici, hteli su da prodru u Bundestag i uhapse poslanike. Naročito im je cilj bio kancelar, socijaldemokrata Olaf Šolc, šefica nemačke diplomatije Analena Berbok iz stranke Zelenih i demohrišćanski lider Fridrih Merc.

Jedna racija koja je sprovedena 7. decembra 2022. sprečila je u tim namerama desničarsko terorističko udruženje „Patriotska unija“. Tom prilikom je uhapšeno 25 osoba, među kojima je bio i Rojs. Većina njih je od tada u istražnom zatvoru. Zaplenjeno je 382 komada vatrenog oružja i 150.000 metaka. Procenjuje se da je grupa imala ukupno 200 članova.

Čekajući signal za puč

Sredinom maja je počeo proces protiv najpoznatijeg člana grupe Hajnriha XIII princa Rojsa. Taj sedamdesetdvogodišnji trgovac nekretninama iz Frankfurta na Majni je prema planovima ove grupe „Građana Rajha“ bio predviđen kao šef države posle državnog udara.

Od saučesnika je grupa, prema optužnici, već u septembru 2022. očekivala signal za nasilno preuzimanje vlasti. U zaverenike su spadali tajne grupe „Građana Rajha“ sastavljene od članova stranih vlada, pripadnika armija i tajnih službi.

Posle hapšenja Rojsa sprovedene su dodatne racije i hapšenja. Na početku procesa u Frankfurtu ministarka unutrašnjih poslova iz redova socijaldemokrata Nensi Fezer (Nancy Faeser) rekla je „Dobro je da se danas sudi i navodnim podstrekačima do sada najveće terorističke grupe ’Građana Rajha’. Ne radi se o bezazlenim zanesenjacima već o opasnim osobama osumnjičenim za terorizam.“

Nasilno preuzimanje fabrike oružja?

Grupa okupljena oko princa Rojsa je navodno planirala upotrebu helikoptera kojim bi upravljali sledbenici iz redova nemačke vojske. Postojao je navodno i plan za preuzimanje centrale poznatog nemačkog koncerna namenske industrije „Hekler i Koh“ u Oberndorfu. Svi članovi grupe optuženi su za članstvo u terorističkom udruženju ili za podršku tom udruženju. Sva tri sudska procesa će zajedno sačinjavati veliki sudski postupak u kojem će i ideologija grupe biti jedna od glavnih tema.

Sulude maštarije i mrtva deca

A prema optužnici je ta ideologija zaista problematična. Princ Rojs tvrdi da Nemačkom upravlja neka vrsta unutrašnje „duboke države“, koja je sebi zacrtala cilj da organizuje masovna ubistva dece i omladine. Ali tim suludim idejama tu nije kraj. Prema shvatanjima ove grupe poplave u dolini reke Ar, u pokrajini Severnoj Rajni Vestfaliji, desile su se 2021. samo da bi se sakrila ubistva dece plavljenjem vladinih bunkera. U tom miljeu se govorilo o 600 ubijene dece.

Bivši poslanik Alternative za Nemačku među optuženima

Prema optužnici, grupa je težila nasilnom preuzimanju vlasti. Posle preuzimanja vlasti zaverenici su nameravali da sa savezničkim silama Drugog svetskog rata, Sjedinjenim Američkim Državama, Velikom Britanijom, Francuskom i pre svega sa Rusijom pregovaraju o novom mirovnom ugovoru. U pripremama za državni udar grupa je vežbala gađanje i osmatrala prostorije Bundestaga.

Među optuženima su bivši potpukovnik nemačke vojske kao i bivša poslanica desničarske populističke partije Alternativa za Nemačku (AfD), Birgit Malzak-Vinkeman, koja je ranije bila sudija. U novoj državi „Građana Rajha“ navodno je predviđena za ministarku pravosuđa.

„Građani Rajha“ – opasan milje sa skoro 20.000 ljudi

Bezbednosni organi Nemačke procenjuju da milje „Građana Rajha“ obuhvata 20.000 ljudi, od kojih je njih 2.300 spremno na nasilje. Zajedničko im je odbijanje demokratije, monarhističke tendencije, netrpeljivost prema strancima i antisemitizam. „Građani Rajha“ ne priznaju ni posleratni poredak ni Saveznu Republiku Nemačku kao legitimnu naslednicu Nemačkog carstva. „Građani Rajha“ delom otvoreno prete nasiljem ili ga primenjuju, a prete i otmicama, primer je pretnja nemačkom ministru zdravstva, socijaldemokrati Karlu Lauterbahu.

Autor Tobijas Ginsburg se anonimno osam meseci kretao u tom miljeu da bi ga istražio. Za vreme pandemije koronavirusa, od 2020. do 2023. kretao se među radikalnim protivnicima vakcine i pristalicama teorija zavere. Za DW je u martu odgovorio na pitanje da li je taj pokret opasan: „Uopšte nije jednostavno da se na to pitanje odgovori, kao što se najpre čini. Naime, ’Građani Rajha’ nisu jedinstven pokret, niti poseban tip ekstremizma. To je više jedna teorija zavere, koja je duboko ukorenjena u nemačkoj istoriji i u nacionalsocijalizmu“. On dodaje da grupa ima iste fantazije kao i svi aktivisti ekstremne desnice. „To je ideja homogenog društva, bez drugih, bez stranaca“.

Za optužene sve do presude važi pretpostavka nevinosti. U sva tri procesa presuda se očekuje tek sledeće godine.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari