U ruskim udarima na Herson poginulo deset civila, pacijenti bolnica evakusani zbog stalnih napada 1Foto: Beta/AP Photo/Bernat Armangue

U jučerašnjem ruskom granatiranju ukrajinskog grada Herson poginulo je 10 civila i ranjena su 54, dok su dva gradska naselja bila pod teškom artiljerijskom vatrom, izjavio je guverner oblasti Herson Jaroslav Januševič.

Desetine ljudi su povređene u ruskim udarima na stambene i poslovne zgrade, usled kojih su neke zapaljene, dok su ulice zasute razbijenim staklom. Uništena su i neka stambena naselja koja do sada nisu bila gađana.

Nedavno oslobođeni grad Herson, iz kojeg su se snage Rusije povukle pre dve nedelje, posle osmomesečne okupacije, danas je drugi dan zaredom bio na meti ruskih napada, što predstavlja eskalaciju.

Rusija je prethodnih dana intenzivirala bombardovanje ukrajinske elektroenergetske mreže i druge važne civilne infrastrukture, u pokušaju da izvrši jak pritisak na Kijev.

Ukrajinski zvaničnici procenjuju da je oko 50 odsto energetskih objekata u zemlji oštećeno u nedavnim ruskim napadima iz vazduha.

Pacijenti u bolnicama u Hersonu se evakuizšu zbog „stalnih“ ruskih udara na taj južni ukrajinski grad odakle su se ruske snage povukle pre dve nedelje, objavio je danas guverner.

„Zbog konstantnih ruskih bombardovanja evakuišemo pacijente iz bolnica u Hersonu“, napisao je na Telegramu Jaroslav Januševič, koji vodi vojnu upravu u Hersonu.

Ukrajinske snage su pre oko dve nedelje ponovo zauzele grad Herson i oblasti oko njega što je bio veliki vojni uspeh.

Ruske snage su kao kontra meru pokrenule žestoke napade na energetsku infrastrukturu u zemlji.

Ruski napadi iz vazduha na ukrajinsku elektroenergetsku mrežu i drugu infrastrukturu ostavili su milione Ukrajinaca bez grejanja, struje i vode u vreme velike hladnoće uz sneg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.