U Severnoj Makedoniji vraćen policijski čas zbog porasta zaraženih 1Foto: Beta/ Branislav Božić

Vlada Severne Makedonije odlučila da vrati policijski čas zbog dodatnog širenja virusa u kritičnim regionima zemlje i sprečavanja širenja van tih regiona, izjavio je večeras ministar zdravlja Venko Filipče.

On je rekao da trenutno ima nekoliko lokacija u zemlji gde se virus brzo širi i da su najčešći razlozi za to nepoštovanje preventivnih mera – grupisanje građana na porodičnim okupljanjima i proslavama (najvećim delom ramazanske iftarske večere i proslava Bajrama), nenošenje zaštitne opreme, nepoštovanje mera zaštite u prevozu i radnim organizacijama.

Filipče je precizirao da su to razlozi za porast broja novooblelih u Skoplju, kumanovsko-lipkovskom regionu, Tetovu sa okolnim opštinama i Štipu.

„Dobro je što je u ostalom delu zemlje sutuacija stabina, sa sporadičnim slučajevima. To je samo potvrda da strategija daje rezultate tamo gde se poštuju mere“, istakao je ministar zdravlja Severne Makedonije na onlajn konferenciji za novinare.

Filipče je saopštio da je Vlada odlučila da uvede potpunu zabrana kretanja u svim opštinama Grada Skoplja, Kumanovu, Lipkovu, Štipu, Tetovu, kao i Bogovinju, Brvenici, Tearcu, Želinu i Jegunovcu počevši od četvrtka u 21.00 do ponedeljka u 5.00.

U ostalim mestima Severne Makedonije policijski čas za sve građane je u četvrtak od 21.00 do 5.00, a petak i za vikend od 16.00 do 5.00 narednog dana.

Filipče je istakao da je petak proglašen za neradni dan i da se od četvrtka u 21.00 do ponedeljka u 5.00 zabranjuje poseta grobljima na teritoriji cele države, osim za sahrane.

Od zabrane kretanja tokom naredna četiri dana izuzeti su policija, armija, zdravstveni radnici, marketi, apoteke i restorani koji vrše dostavu, poljoprivednici i osobe sa invaliditetom i njihovi pratioci ako imaju dozvole.

U Severnoj Makedoniji poslednjih nekoliko dana je ponovo u porastu broj zaraženih, a u prethodna 24 sata registrovan 101 novozazaraženi korona virisom, što je drugi naveći dnevni broj od početka epidemije, posle 16. aprila kad je potvrđeno 107 pozitivnih građana.

Policijski čas, koji je kao mera za sprečavanje širenja korona virusa uveden 22. marta, ukinut je 27. maja, uz obrazloženje da je epidemija pod kontrolom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.