U Sjedinjenim Državama počeo oporavak privrede, u martu je otvoreno 916.000 radnih mesta 1Foto: Pixabay/Aniset

U Sjedinjenim Državama u martu je otvoreno 916.000 radnih mesta, čak 270.000 više nego što su ekonomisti predviđali, a tom rezultatu su doprineli ubrzana vakcinacija protiv korona virusa i veća vladina pomoć, saopštilo je danas Minstarstvo rada.

Danas su objavljeni i revidirani podaci za februar i saopšteno je da je u tom mesecu otvoreno 468.000 radnih mesta, 89.000 više nego što su bili preliminarni rezultati, preneo je Rojters.

Stopa nezaposlenosti je prošlog meseca sa februarskih 6,2 pala na šest odsto, ali je put do punog oporavka i dalje dug, jer je u državi trenutno 8,4 miliona radnih mesta manje nego u februaru prošle godine, pre izbijanja pandemije.

Sunovrat je počeo u martu 2020, kada je zbog zatvaranja restorana, barova i velikih tržnih centara izgubljeno 1,7 miliona radnih mesta, da bi u aprilu bez posla ostalo čak 20,7 miliona ljudi.

Vodeći američki ekonomisti smatraju da će morati da prođu najmanje dve godine da bi se ponovo otvorilo više od 22 miliona radnih mesta, koliko je izgubljeno u pandemiji.

Očekuje se da će se u drugoj polovini ove godine prosečno otvarati najmanje 700.000 radnih mesta mesečno, što bi u kombinaciji sa vladinim paketom ekonomske pomoći trebalo da podstakne potražnju.

Ekonomija bi ove godine mogla da poraste sedam odsto, nakon što je prošle godine zabeležen pad od 3,5 odsto, najviše od Drugog svetskog rata.

U Americi je, prema podacima od srede, dato 147,6 miliona vakcina, a širom zemlje je distribuirano 189,5 miliona.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “U Sjedinjenim Državama počeo oporavak privrede, u martu je otvoreno 916.000 radnih mesta”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.