U Sloveniji sipanje goriva bez kovid propusnice moguće ako ostajete kraće od 12 sati u zemlji 1Ilustracija, foto: EPA-EFE/DAN ANDERSON

Putnici u tranzitu kroz Sloveniju mogu da natoče gorivo bez pokazivanja kovid popusnice, ako napuste zemlju u roku od 12 sati. To je nova odluka slovenačke Vlade u nizu onih koje su donete da bi se građani podstakli na vakcinaciju. 

Odluka je stupila na snagu danas, ali za zaposlene u međunaroodnom transportu ovo pravilo ne važi. Takođe dokaz da su vakcinisani, odnosno da su preležali koronu ili imaju negativan test ne moraju pokazivati ni mlađi od 15 godina, što je takođe malo pomeranje s ranije propisanih 12, piše HRT.

Ovim je delimično izmenjena odluka doneta pre tri dana, kada su svi na pumpama morali da pokazuju propusnice, osim radnika u međunarodnom transportu. Sistem je napravljen tako da se mogućnost točenja goriva aktivira tek kada kupac pokaže propusnicu.

Takođe je odlučeno da do oktobra svi zaposleni u užem delu državne uprave moraju da dobiju prvu dozu vakcine. Time će biti obuhvaćeno 32.000 vladinih službenika, a uvod je u nastojanje da se obvezno cepljenje primeni i na druge sektore.

Epidemiolozi u vladinoj stručnoj grupi govore da će se eksponencijalni rast epidemije nastaviti najmanje do sredine oktobra. Zato predlažu da se obvezna vakcinacija za većinu uvede u trenutku kad na odeljenjima intenzivne njege u bolnicama bude toliko teže oboljelih da oni popune dve trećine maksimalno predviđenih kapaciteta.

Premda pooštravanje protivepidemijskih mera nailazi na velike otpore u javnosti (protivi im se 40 posto ispitanih u nekim anketama), restrikcije su višestruko povećale interes za vakcinaciju. Šta više, Slovenija je uvođenjem kovid propusnica udvostručila broj vakcinisanih.

Premda opozicija tvrdi da vlada Janeza Janše loše upravlja epidemijom i da je preniski nivo vakcinisanih posledica vladinih „nekonzistentnih“ mera, koje se često menjaju, te loše komunikacije i „zastrašivanja“ ljudi zatvaranjem, saglana je da treba povećati svest o potrebi vakcine. 

S druge strane, mnogo pravnih stručnjaka smatra da vlada čini grešku što protivepidemijske mere uvodi odlukama i uredbama. Tvrde da bi „pale“ na ustavnom sudu kad bi se poveo postupak provere ustavnosti, jer ih treba regulirati posebnim zakonom.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.