U Zagrebu održana povorka ponosa pod geslom „Prajd zauvijek“ 1Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Dvadeseta parada LGBTIQ zajednice održana je danas u Zagrebu, pod sloganom „Prajd zauvijek“.

„Mi, transrodne, interspolne, nebinarne, rodno varijantne, aseksualne, panseksualne, biseksualne i kvir osobe, gejevi i lezbijke –  29. lipnja 2002. godine iskorakom kontra predrasuda, uzdignute glave koračali smo svjesni svog ljudskog dostojanstva i građanskih prava. Toga smo dana, prvim hrvatskim prajdom izašli zauvijek iz tišine i prestali biti nevidljivi. Od tada više nismo vreće za iživljavanje i klaunovi za ismijavanje! Od tada pa do ovog trenutka odlučno, zajedno u drugarstvu i solidarnosti, pružamo otpor heteroseksizmu, patrijarhatu, političkom i uličnom fašizmu, nasilju, mržnji i diskriminaciji“, poručili su danas popodne, između ostalog, Melita Kovačević i Leonardo Mikac ispred Organizacionog odbora 20. Povorke ponosa u parku Ribnjak u Zagrebu, koja se održava pod geslom „Prajd zauvijek“.

Podršku paradi su svojim dolaskom dali potpredsednik Vlade za društvene delatnosti i ljudska prava Boris Milošević, predsednik SDP-a Peđa Grbin, kao i nekoliko zastupnika u Hrvatskom saboru i zagrebačkoj Gradskoj skupštini, a u povorci je bio i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, piše HRT.

U Zagrebu održana povorka ponosa pod geslom „Prajd zauvijek“ 2
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Kako se navodi, dvadeseta povorka ponosa LGBTIQ zajednice u Zagrebu počela je u 14 časova na Ruzveltovom trgu. Učesnici su nosili zastave, odeću i rekvizite u duginim bojama, kao i transparente na kojima je, između ostalog, pisalo „Ljubav ne pita što je ispod haljine/hlača“, „I pederi su radnici“, „Prožeta homoseksualnost od glave do pete“. Povorka je oko 15:30 krenula Frankopanskom ulicom i preko Trga bana Jelačića, Ulice Nikole Jurišića, Draškovićevom i Šoštarićevom stigla oko 17 časova do Parka Ribnjak, Parka ponosa.

„Naših dvadeset prajdova proširilo je prostore slobode za LGBTIQ zajednicu. Ali i mnogo više od toga. Naših dvadeset prajdova učinili su naš grad i našu Republiku boljim, demokratičnijim, radosnijim mjestom za život svih građanki i građana. Šireći prostore naše slobode, učinili smo slobodnijim čitavo društvo“, poručeno je u govoru u parku Ribnjak na skupu „Dvadeset prajdova zajedno u drugarstvu i otporu“. Oni su naglasili da se „u Zagrebu osjeća novi uzlet u kojemu želimo i možemo sudjelovati. Našim gradom kola neka bolja i pravednija energija. Ali bez obzira tko obnašao vlast, mi ćemo nastaviti zahtijevati svoja prava i tražiti da se obećanja pretoče u konkretna djela“.

U Zagrebu održana povorka ponosa pod geslom „Prajd zauvijek“ 3
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

„LGBTIQ zajednica jest postala snažan, odgovoran i samosvjestan dio naše zemlje, naše borbe nisu završene. Naš Ustav i zakoni još uvijek nas potpuno i pravedno ne uključuju. Naše ulice i trgovi još uvijek nisu slobodni od mržnje. Nismo zaboravili i nećemo nikada zaboraviti žrtve homofobnog i fašističkog divljanja, ove i svih zadnjih dvadeset godina“, naglasili su predstavnici Organizacionog odbora 20. Povorke ponosa.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević je poručio da je Zagreb otvoren grad, te da niko ne sme biti diskriminisan ni po kojoj osnovi. „Želimo kao nova vlast poručiti da je Zagreb otvoren grad, slavi sve razlike da nitko ne može i ne smije biti diskriminiran po bilo kojoj osnovi, pa i po osnovi seksualne orijentacije“,  rekao je Tomašević uz ocenu da su izjave pojedinih političara ovih dana „opasne“, te da je „jadno skupljanje jeftinih političkih bodova na manjinama u Hrvatskoj u 21. stoljeću“, preneo je HRT.

U Zagrebu održana povorka ponosa pod geslom „Prajd zauvijek“ 4
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Potpredsednik Vlade Boris Milošević je rekao da je „došao da podrži različitost i ravnopravnost da svi pojedinci i društvene skupine u Hrvatskoj uživaju istu razinu slobode i jednakosti“.

Predsednik SDP-a Peđa Grbin je rekao da će se Ustav sigurno jednog dana promeniti. „Hoće li to biti sutra, za dvije ili pet godina, to vam ne mogu reći. Promijenit će se jer, kao i drugdje u svijetu, tako će i u Hrvatskoj svi imati ista prava“, poručio je Grbin.

Mere uvedene usled pandemije virusa korona nalažu da učesnici velikih skupova u Hrvatskoj moraju da imaju COVID digitalnu potvrdu, za šta je na Prajdu u Zagrebu oko Ruzveltovog trga bilo zaduženo više desetina redara.

Privedeno dvoje maloletnika

Dva maloletnika koja su simboličnim porukama izrazila negativan stav prema Povorci ponosa privela je zagrebačka policija u svoje prostorije i istraga je u toku, preneo je vecernji.hr. Kako se navodi, za sada nije bilo drugih policijskih intervencija.