Ubijeno najmanje 207 aktivista za zaštitu životne sredine 1Foto: Pixabay/Kayasarin

Najmanje 207 osoba ubijeno je u svetu u 2017. godini, „najcrnjoj“ godini za zaštitnike životne sredine, koji su se suprotstavili rudarskim, šumskim ili agroindustrijskim planovima, navodi Global Witness, a prenosi Hina.

Podaci su, nesumnjivo, puno ispod realnih, ističe ta britanska nevladina organizacija. Navode da ovi podaci premašuju one iz 2016., takođe rekordne godine sa najmanje 200 mrtvih.

Autohtoni čelnici, rendžeri zaduženi za zaštitu divlje faune ili „obične osobe“ koje brane svoju zemlju ili reku, žrtve su popisane u 22 zemlje, od kojih je 60 posto u Latinskoj Americi, navodi Hina. Brazil je doživeo najgoru godinu sa 57 ubistava. Meksiko i Peru u godinu dana beleže porast ubistava sa tri na 15 i sa dva na osam. Kolumbija je zabeležila 24. U odnosu na broj stanovnika, Nikaragva je najpogođenija (četiri ubojstva). U Africi na 19 ubistava 17 je povezano s krivolovom ili ilegalnim rudarskim aktivnostima. Na drugoj strani planete, 48 osoba ubijeno je samo na Filipinima, što još nije zabeleženo u nekoj azijskoj zemlji.

Ukupno četvrtina ubistava (najmanje 46, dvaput više nego 2016.) povezano je sa „agrobiznisom“.Četrdeset je povezano sa rudarskim prepirkama (33 u 2016.), 26 sa rušenjem šuma i rekordan broj od 23 ubijene osobe u pokušaju zaštite životinja od krivolovaca.