Udar CIK na izborni sistem BiH 1Foto: Wikipedia/ Julian Nitzsche

Centralna izborna komisija BiH mandate u Domu naroda FBiH očigledno će rapodeliti na osnovu popisa iz 2013. godine, a ne na osnovu odredaba Ustava FBiH, prema kojima se mandati dele na osnovu popisa iz 1991. godine.

Primenom popisa iz 2013. godine bosanski Hrvati i hercegovački Bošnjaci biće obespravljeni, a Dragan Čović iz HDZ BiH će dobiti potpunu kontrolu Doma naroda. “Koleginice, jeste li vi spremni da budete optuženi da sa mnom rušite ustavni poredak”, upitao je predsednik Centralne izborne komisije Branko Petrić članicu CIK Irenu Hadžiabdić, koja je u diskusiji pokazala da je spremna da to uradi, prenose Vijesti.ba atmosferu sa sednice CIK.

Dom naroda BiH čine četiri kluba konstitutivnih naroda koji broje po 17 delegata, dok u Klubu Ostalih mora biti sedam delegata. Prema Ustavu FBiH, kvote bi i dalje trebalo određivati na osnovu popisa iz 1991. godine, sve do konačnog sprovođenja Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim se reguliše status izbeglih i raseljenih lica. To bi značilo da svaki kanton i dalje mora dati najmanje po jednog delegata iz reda svih konstitutivnih naroda. Tako, na primer, primenom Ustava FBiH i uzimanjem za osnov popis iz 1991. godine, u Klub Hrvata u Domu naroda mogli bi biti delegarani svi Hrvati iz svih deset kantona, što znači da bi u tom Klubu bilo najmanje pet Hrvata koji nisu kadrovi HDZ BiH.

Bio bi, dakle, potreban još samo jedan delegat u Klubu Hrvata kako bi se mogao predložiti predsednik ili potpredsednik Federacije BiH iz reda hrvatskog naroda, što je potencijalna opasnost da Dragan Čović i njegova stranka budu izgurani iz vlasti. CIK BiH je, po svemu sudeći, spreman da umesto popisa iz 1991. godine i odredaba Ustava FBiH primenjuje popis iz 2013. godine.

Uzme li se u obzir taj popis, Bošnjaci ne bi imali nijednog delegata iz Zapadnohercegovačkog, Livanjskog, Posavskog i Bosansko-podrinjskog kantona. Hrvatima iz Unsko-sanskog i Bosansko-podrinjskog kantona bi takođe bilo uskraćeno pravo da budu delegirani u Dom naroda, što je suprotno Ustavu FBiH. Srpski delegati ne bi mogli biti iz Posavskog, Bosansko-podrinjskog i Zapadnohercegovačkog kantona.

U Klubu Hrvata, primenom popisa iz 2013. godine, bila bi dva delegata iz Zeničko-dobojskog kantona, po jedan iz Posavskog i Tuzlanskog kantona, tri iz SBK, četiri iz HNK, tri iz ZHK, jedan iz Kantona Sarajevo, i dva iz Livanjskog kantona. To znači da bi kantoni u kojima apsolutnu dominaciju ima HDZ BiH dali ukupno 14 delegata u Dom naroda FBiH, što znači da nijedna druga partija, osim one kojom upravlja Dragan Čović, ne bi imala mogućnost da predloži kandidata za predsednika ili potpredsednika Federacije BiH.

Takođe, sa 14 delegata u Domu naroda FBiH, HDZ bi u Dom naroda BiH mogao izabrati četiri od ukupno pet delegata u Klubu Hrvata, čime bi potpuno kontrolisao i taj Dom državnog Parlamenta. Ustav BiH je sastavni deo Dejtonskog mirovnog sporazuma u okviru koga je i Aneks 7, gde piše da dok se ne sprovede Aneks 7 nema primene nijednog drugog popisa, osim onog iz 1991. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.