Uest Frans: Zašto Makron još nije zvanično kandidat za predsedničke izbore 1Emanuel Makron Foto: EPA-EFE/Michel Euler

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) još uvek nije zvanično kandidat iako je ostalo nešto više od 70 dana pre prvog kruga predsedničkih izbora, što i nije neuobičajeno jer su neki Makronovi prethodnici to isto učinili, piše danas list Uest Frans (Ouest France).

U okviru Pete Republike, pet odlazećih predsednika Francuske odlučilo je da se kandiduje za novi mandat, najavljujući svoju kandidaturu što je kasnije moguće ili igrajući na element iznenađenja.

Makron je nedavno rekao da ne postoji neizvesnost i da želi da se kandiduje ali je dodao da će saopštiti svoju kandidaturu „kada za to dođe vreme“. U međuvremenu je Makron veliki favorit prema rezultatima istraživavanja javnog mnjenja.

Uest Frans naveo je da je Šarl de Gol (Charles de Gaulle) koji je bio prvi predsednik Pete Republike, započete 1958. godine, najavio kandidaturu za drugi mandat 33 dana pred izbore.

De Gol je pored kratke kampanje pobedio na tim izborima, održanim u decembru 1965. godine. Tada je osvojio 55,20 odsto glasova.

Valeri Žiskar d’Esten (Valéry Giscard d’Estaing) je saopštio svoju kandidaturu tačno 56 dana od održavanja prvog kruga, naveo je list.

Fransoa Miteran (Francois Mitterand) se kandidovao za drugi mandat, 33 dana pre prvog kruga glasanja, dok je Žak Žirak (Jacques Chirac) to uradio 69 dana pre izbora, a Nikola Sarkozi (Nicolas Sarkozy) 67 dana.

Jedino je socijalista Fransoa Oland (Francois Hollande), Makronov prethodnik odlučio da ne bude kandidat, tada suočen sa velikom nepopularnošću.

Makron je sa 39 godina 2017. godine postao najmlađi predsednik Francuske. On je osmi predsednik od uvođenja Pete Republike 1958. godine i prvi je predsednik koji je pobedio a da ne pripada nijednoj tradicionalnoj stranci, levici ili desnici Francuske.

Predsednički izbori u Francuskoj biće održani u dva kruga, 10. i 24. aprila.

Izbori se poklapaju i sa francuskim šestomesečnim predsedavanjem Savetom Evropske unije, koje je počelo 1. januara. Posle predsedničkih izbora u aprilu, u junu su predviđeni i parlamentarni izbori u Francuskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.