Ukrajina između dve vatre 1foto EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u godišnjem obraćanju parlamentu u Kijevu da je jedini način da se reši konflikt sa pro-ruskim separatistima u ukrajinskom regionu Donbas kroz direktne pregovore sa ruskom vladom.

 

“Moramo reći istinu, nećemo biti u mogućnosti da zaustavimo rat bez direktnih pregovora sa Rusijom”, rekao je Zelenski, prenosi VOA.

Nakon što su ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO-a izrazili solidarnost sa Ukrajinom protiv bilo kakve ruske agresije, Sjedinjene Države su potvrdile da će državni sekretar Entoni Blinken održati sastanke sa kolegama iz obe zemlje.

Jedan zvaničnik Stejt departmenta rekao je da će se sastanci Blinkena sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom i ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim održati u četvrtak u Stokholmu na marginama sastanka Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OSCE).

Kuleba je pozvao NATO da pripremi trodelnu strategiju, koja podrazumeva ekonomske sankcije protiv Rusije i jačanje vojne saradnje s Ukrajinom, dok se ta zemlja pridružila zapadnom savezu u razgovorima o tome kako od ponovnog napada odvratiti Rusiju, koja je rasporedila vojne snage na rusko-ukrajinskoj granici.

Ukrajina, bivša sovjetska republika koja sada teži pridruživanju Evropskoj uniji i NATO-u, postala je potencijalno žarište sukoba između Rusije i zapada pošto su odnosi na najgorem nivou u poslednje tri decenije. Blinken je upozorio Rusiju da će “bilo kakva nova agresija pokrenuti ozbiljne posledice”, dok je, s druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin je u Moskvi izjavio da bi ruska vojska mogla da bude “primorana da odgovori” ako NATO i Ukrajina pređu “crvenu liniju”.

NATO je zabrinut zbog ruskog gomilanja opreme i vojnika u blizini severne granice Ukrajine, nedaleko od Belorusije.

Ukrajinske vlasti tvrde da je Moskva zadržala oko 90.000 vojnika u toj oblasti nakon masovnih vojnih vežbi u zapadnoj Rusiji ranije ove godine i da bi lako mogla da ih mobiliše.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da se alijansa mora pripremiti na najgore pošto raste zabrinutost da bi Rusija mogla da sprema invaziju na Ukrajinu.

“Bilo kakva buduća agresija Rusije protiv Ukrajine će imati visoku cenu i ozbiljne političke i ekonomske posledice po Rusiju”, rekao je Stoltenberg.

Kako prenosi Dojče vele, iako je istakao da, pošto nije članica NATO, Ukrajini ne može da bude garantovan isti nivo odbrane kao saveznicima, Stoltenberg je istakao da ministri spoljnih poslova raspravljaju o “ekonomskim sankcijama, finansijskim sankcijama i političkim reakcijama” protiv Rusije kao i o drugim “inicijativama za spremnost” koje bi podržale vladu u Kijevu.

Putin je upozorio NATO da ne raspoređuje vojnike i oružje u Ukrajinu, rekavši bi to izazvalo “snažan odgovor” Rusije. Komentarišući zabrinutost zapada zbog navodne namere Rusije da izvrši invaziju na Ukrajinu, Putin je rekao da je Moskva podjednako zabrinuta zbog vežbi NATO-a u blizini svojih granica.

Putin je govoreći na onlajn Investicionom forumu u Moskvi izrazio zabrinutost da bi NATO mogao da iskoristi ukrajinsku teritoriju za raspoređivanje raketa sposobnih da dobace do komandnih centara ruske vojske za svega pet minuta.

“Te pretnje za nas su crvena linija. Nadam se, ipak, da dotle nećemo doći i da će na kraju prevladati zdrav razum i odgovornost za svoje države, ali i za globalnu zajednicu”, rekao je Putin i dodao da je Rusija bila primorana da na rastuće pretnje odgovori razvojem novih hipersoničnih raketa, koje će početkom naredne godine biti sastavni deo naoružanja ruske mornarice i moći će da stignu do ciljeva u istom roku.

“To znači da će takođe za pet minuta stići do onih koji izdaju naređenja”, precizirao je Putin.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.