Ukrajinska kompanija zaustavila transport ruske nafte ka Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj 1Foto: Pixabay/Jp26jp

Ukrajinska kompanija Ukrtransnafta obustavila je 4. avgusta ispumpavanje ruske nafte kroz južni krak naftovoda Družba prema Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj, potvrdio je za RIA Novosti Igor Demin, portparol predsednika Transnjefta, prenosi RIA Novosti.

„Zaista, Ukrtransnafta je 4. avgusta u 6.10 u potpunosti obustavila ispumpavanje nafte ka Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj duž južnog kraka Družbe. Istovremeno se nastavlja tranzit kroz Belorusiju u pravcu Poljske i Nemačke“, rekao je on.

Prema rečima Demina, ukrajinska kompanija pruža usluge prevoza na 100 odsto pripejd osnovi, ali pri poslednjem pokušaju plaćanja za tranzit, sredstva su se vratila na račun Transnjefta.

Rusko ministarstvo energetike i špediteri koji snabdevaju gorivom Mađarsku, Češku i Slovačku, kao i sama Ukrtransnafta, svesni su trenutne situacije, zaključio je on.

Transnjeft je saopštio da razmatraju alternativne opcije za plaćanje usluga za tranzit kroz Ukrajinu. Kompanija je uputila apel Gasprombanci da dobije dozvolu od evropskog regulatora da izvrši plaćanja na osnovu sporazuma sa JSC Ukrtransnafta, piše N1.

Naftovod Družba počinje u Samarskoj oblasti, prolazi kroz Brjansk, a zatim se račva na severni i južni deo, prolazeći kroz teritoriju Belorusije, Ukrajine, Poljske, Nemačke, Češke, Slovačke, Mađarske, Letonije i Litvanije. Ukrajinska deonica je u vlasništvu Ukrtransnafte, dok Rusija plaća tranzit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari