Kijev tuži Poljsku, Mađarsku i Slovačku zbog produženja zabrane uvoza ukrajinskih žitarica 1Foto: Pixabay/Nottmpictures

Kijev će tužiti Poljsku, Mađarsku i Slovačku zbog odbijanja da ukinu zabranu uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, izjavio je trgovinski predstavnik Ukrajine Taras Kačka.

Cilj tih zabrana uvoza je zaštita poljoprivrednika u tri zemlje od naglog povećanja izvoza žitarica iz Ukrajine, posle ruske blokade ukrajinskih luka na Crnom moru.

Kačka je za briselski portal Politiko rekao da je „važno dokazati“ da su ti potezi „pravno pogrešni“, i dodao da će Ukrajina danas pokrenuti pravni postupak i da se Kijev sprema da uzvrati merama protiv poljskog izvoza voća i povrća.

Poljska, Mađarska i Slovačka su se pobunile protiv Evropske komisije, koja je u petak odlučila da dozvoli prodaju ukrajinskog žita širom EU, posle višemesečne zabrane uvoza. Tri zemlje su navele da će uvesti sopstvene zabrane za ukrajinsko žito posle odluke Komisije da ukine zabranu uvoza.

Kačka je naveo da „otvoreni bunt“ Poljske, Mađarske i Slovačke protiv Brisela nije samo unutrašnja stvar EU, već da je otvorio pitanje da li međunarodni trgovinski partneri mogu da veruju da Brisel govori u ime EU.

„Već dugi niz godina Evropska komisija je trgovinski pregovarač i institucija trgovinske politike za celu EU. I mi smo radili na ovoj osnovi. Sistemski pristup Budimpešte i Varšave da ignorišu poziciju institucija EU u trgovinskoj politici mislim da će biti problem za EU ​​u načelu, jer nema jedinstva po tom pitanju“, naveo je Kačka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari