Ukrajina tvrdi da su ruske snage oštetile nuklearnu elektranu, ali nije bilo curenja radijacije 1Foto: Pixabay/Distel2610 (Ilustracija)

Ukrajinska nuklearna agencija saopštila je da su ruske rakete oštetile deo velike nuklearne elektrane koja je sada pod ruskom kontrolom, ali da nije došlo do curenja radijacije.

U saopštenju se navodi da su azotno-kiseonički blok i visokonaponski dalekovod oštećeni u nuklearnoj elektrani u Zaporožju, najvećoj u Evropi koja se nalazi na jugu Ukrajine, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Lokalni zvaničnici koje je imenovala Rusija okrivili su Ukrajinu za granatiranje.

Ukrajina takođe optužuje ruske snage da ispaljuju rakete na civilne oblasti sa tog mesta.

BBC nije mogao da potvrdi štetu u nuklearnoj elektrani dok ukrajinska agencija navodi da je juče rusija granatirala oblast dva puta, što je navelo operatere da isključe reaktor.

U saopštenju se navodi da „postoji rizik od curenja vodonika i raspršivanja radioaktivnih čestica da je opasnost od požara velika i da trenutno nema povređenih.

Rusija je osvojila fabriku u Zaporožju u martu, ali je zadržala ukrajinske zaposlene. Rusija kontroliše fabriku i okolna područja.

Ruski zvaničnici u Enerhodaru rekli su da su ukrajinske snage dva puta granatirale fabriku u petak „sa suprotne obale Dnjepra“.

Ruska državna novinska agencija Interfaks citirala je rukovodstvo fabrike koje je postavila Moskva da su dva dalekovoda fabrike pogođena ukrajinskim artiljerijskim udarom, što je izazvalo požar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.