Ukrajinske snage probile ruske linije na jugu zemlje: Napreduju velikom brzinom 1 EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Ukrajinske snage postigle su najveći uspeh na jugu zemlje od početka rata probijanjem linije fronta i ubrzano napreduju duž reke Dnjepar, preteći opkoljenjem hiljadama ruskih vojnika, prenosi Rojters.

Kijev to nije zvanično potvrdio, ali su ruski izvori priznali da je ukrajinska tenkovska ofanziva napredovala desetinama kilometara duž zapadne obale reke i da je niz sela na tom putu osvojeno.

Ovo odražava nedavne velike uspehe Ukrajine na istoku zemlje koje su preokrenule rat, iako je Moskva povećala interes aneksijom osvojenih teritorija, proglasivši delimičnu mobilizaciju i preteći nuklearnom odmazdom. „Informacija je napeta, da to tako kažemo, jer, da, zaista je došlo do prodora“, rekao je za rusku državnu televiziju Vladimir Saldo, proruski funkcioner u okupiranoj oblasti Herson.

„Postoji naselje Dudčani, odmah pored Dnjepra i tu, u tom kraju, došlo je do proboja. Tamo su naselja koja su zauzele ukrajinske snage“, rekao je on.

Jedno od najbržih napredovanja na jugu Ukrajine

Dudčani se nalaze oko 40 kilometara južno od mesta gde se pre samo dan nalazila linija fronta, što ukazuje da je ovo jedno od najbržih napredovanja ukrajinskih snaga do sada i ubedljivo najbrže na jugu zemlje, gde su bile ruske snage. ukorijenjen na jakim utvrđenim položajima, a linija fronta je bila uglavnom statična od prvih nedelja invazije.

Kijev skoro u potpunosti ćuti o ovome, kao iu prethodnim velikim ofanzivama, ali su neki zvaničnici pominjali nepotvrđene izveštaje o napredovanju ukrajinskih snaga.

Anton Geraščenko, savetnik Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine, objavio je fotografiju ukrajinskih vojnika kako poziraju sa zastavom kod statue anđela. On je rekao da se selo Mihajlivki nalazi na oko 20 kilometara od prethodne linije fronta.

„Poslednjih dana videli smo prvu fotografiju Osokorivke… videli smo naše trupe na ulazu u Mihajlivku, videli smo naše trupe u Hrešenivki, pored spomenika. To znači da je i Zolota Balka pod kontrolom naše oružane snage, a to znači da naše oružane snage snažno napreduju duž obala Dnjepra ka Berislavu“, rekao je za Rojters Serhij Hlan, član regionalnog saveta Hersona, navodeći imena sela u toj oblasti, prenosi IndexHR.

„Zvanično, takve informacije još nema, ali (ruske) društvene mreže su u panici… apsolutno potvrđuju te fotografije.

Liman na istoku juče je konačno oslobođen

Samo nekoliko sati nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin proglasio pokrajine Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje za zauvek rusku teritoriju, Ukrajina je zauzela Liman, glavno rusko uporište severno od Donjecka. Ovo joj otvara put da napreduje duboko u Lugansk.

Ukrajinske snage na jugu napadaju linije snabdevanja hiljada ruskih vojnika, možda čak 25.000, na zapadnoj obali Dnjepra, gde je Rusija poslala velike snage da zaustavi ukrajinsku kontraofanzivu. Ukrajina je takođe uništila glavne mostove na Dnjepru, primoravši ruske snage da koriste improvizovane prelaze. Dalje napredovanje duž reke moglo bi preostale prelaze dovesti u domet artiljerije.

„Činjenica da smo probili front znači da je… ruska vojska već izgubila sposobnost napada i da bi danas ili sutra mogla da izgubi sposobnost odbrane“, rekao je Oleh Ždanov, vojni analitičar iz Kijeva.

„Mesec dana našeg rada da uništimo njihove linije snabdevanja i smanjimo borbenu efikasnost te grupe znači da oni deluju sa minimalnim zalihama municije, goriva i hrane“, rekao je on.

Ruski vojni blogeri opisali su napredovanje ukrajinskih tenkova preko desetina kilometara teritorije duž obala Dnjepra. „Kada toliko ruskih kanala oglasi alarm, to obično znači da su u nevolji“, prokomentarisao je Rob Li iz Instituta za spoljnu politiku u Filadelfiji na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.