Umro Peres de Kueljar 1Foto: EPA-EFE/ PAOLO AGUILAR

Bivši šef Ujedinjenih nacija i peruanski premijer Havijer Peres de Kueljar preminuo je u stotoj godini.

 NJegov sin Francisko Peres de Kuljear je rekao da mu je otac umro prirodnom smrću u svom domu u Peruu.

Tokom dva mandata na mestu generalnog sekretara UN, od početka 1982. do kraja 1991, on je učestvovao u postizanju mirovnih sporazuma u Latinskoj Americi, Africi, Aziji i na Bliskom Istoku.

Odigrao je ključnu ulogu u okončanju iransko-iračkog rata, postigavši dogovor o prekidu vatre 1988, posle osam godina dugog konflikta. Nakon karijere u UN, angažovao se na ponovnom uspostavljanju demokratije u rodnom Peruu.

Aktuelni generalni sekretar UN Antonio Gutereš nazvao je peruanskog političara „ličnim nadahnućem“ i naveo da ga je „duboko rastužila“ vest o njegovoj smrti.

„Život gospodina Peresa de Kuljeara obeležio je ne samo vek, već i celu istoriju UN, počevši sa njegovim učešćem na prvom zasedanju Generalne skupštine 1946. On je bio uspešan državnik, posvećen diplomata i za mene je predstavljao ličnu inspiraciju kao čovek koji je ostavio veliki uticaj na UN i naš svet“, napisao je Gutereš u saopštenju.

Predsednik Perua Martin Viskara ga je u tvitu opisao kao čoveka koji je „celim srcem bio demokrata i posvetio ceo svoj život radu na razvoju zemlje“.

Havijer Perez de Kueljar je studirao pravo na Katoličkom univerzitetu u Limi pre nego što je započeo diplomatsku karijeru u peruanskom ministarstvu spoljnih poslova. Bio je ambasador u mnogim zemljama širom Evrope i Latinske Amerike, a pridružio se peruanskoj delegaciji na prvom zasedanju Generalne skupštine UN 1946.

Predsedavao je uticajnim Savetom bezbednosti UN i, kao specijalni predstavnik, posredovao u postizanju mirovnog sporazuma između Grčke i Turske 1974, posle turske invazije na Kipar.

Godine 1981. je imenovan za petog generalnog sekretara UN, prvog iz Latinske Amerike, i predvodio je ovo međunarodno telo tokom nekih od najkritičnijih godina Hladnog rata između Amerike i Sovjetskog Saveza.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.