zatvor olenikva ukrajinaFoto: Beta photo AP

Ujedinjene nacije počele su sa uspostavljanjem misije za proveru činjenica u cilju istraživanja ubistva desetina ratnih zatvorenika u napadu na zatvor u istočnom regionu Ukrajine pod ruskom kontrolom, za koji se Moskva i Kijev međusobno optužuju.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je novinarima da on nema ovlašćenje da pokrene krivičnu istragu ali da može da sprovede misiju za utvrđivanje činjenica, koja će biti oformljena na zahteve iz Rusije i Ukrajine, prenosi Gardijan.

Rusija tvrdi da je ukrajinska vojska upotrebila raketne bacače kojima ju je snabdela Amerika kako bi izvela napad na zatvor u Olenivki, koja je pod kontrolom Rusijom podržanih separatista.

U napadu su ubijena 53 ukrajinska ratna zatvorenika, a ranjeno je 75, navode separatističke vlasti i ruski zvaničnici.

Ukrajinska vojska je porekla da je izvela bilo kakve raketne ili artiljerijske napade u Olenivki.

Obaveštajna služba ukrajinskog ministarstva odbrane je juče saopštilo da ima dokaze da su lokalni separatisti koji imaju podršku Kremlja, zajedno sa ruskim FSB-om i plaćeničkom grupom Vagner najpre minirali baraku u zatvoru da bi potom “upotrebili zapaljivu supstancu, koja je dovela do brzog širenja vatre”.

Sjedinjene Države smatraju da se Rusija sprema da fabrikuje dokaze kojima se krivica svaljuje na Ukrajinu.

Jedan američki obaveštajni zvaničnik rekao je za agenciju AP da je utvrđeno da bi ruski zvaničnici mogli da podmetnu municiju iz raketnih sistema Himars kao dokaz da su ovi sistemi koje su SAD dale Ukrajini upotrebljeni u napadu.

Gutereš je izjavio da je “veoma ozbiljno” razmotrio zahteve iz Rusije i Ukrajine da UN sprovede istragu napada koji se odigrao prošlog petka i izrazio nadu da će obe zemlje prihvatiti uslove njenog sprovođenja.

Istovremeno, dodao je on, UN će težiti da u misiji učestvuju “kompetentni, nezavisni ljudi”.

Šef UN je takođe izrazio nadu da će zaraćene strane omogućiti pristup misiji i obezbediti podatke koji su neophodni da se “rasvetli istina o onome što se dogodilo”.

Među ukrajinskim ratnim zatvorenicima u zatvoru u Olenivki, u Donjeckom regionu, nalazili su se i oni koji su zarobljeni tokom pada Mariupolja.

Oni su proveli mesece zabarikadirani zajedno sa civilima u čeličani Azovstal u strateški važnom južnom lučkom gradu.

Njihov otpor tokom nemilosrdnog ruskog bombardovanja postao je simbol ukrajinskog otpora protiv ruske agresije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.