Unesko odlikuje Angelu Merkel nagradom za mir zbog prihvata izbeglica 2015. godine 1EPA-EFE/FILIP SINGER

Angela Merkel je pre šest godina otvorila vrata Nemačke izbeglicama i „ispisala istoriju.“ Unesko je zato odlučio da bivšoj kancelarki dodeli nagradu za mir.

„Ceo žiri je bio dirnut njenom hrabrom odlukom 2015. da primi više od 1,2 miliona izbeglica, posebno iz Sirije, Iraka, Avganistana i Eritreje,“ rekao je u utorak u Parizu predsednik žirija i dobitnik Nobelove nagrade za mir 2018. Denis Mukvege.

Generalna direktorka Uneska, organizacije Ujedinjenih nacija za kulturu, Odri Azule takođe je pohvalila tadašnju politiku Merkelove. „Otvaranje vrata onima koji pate vodi uspostavljanju mira,“ rekla je Azule.

Uneskova nagrada je nazvana po bivšem predsedniku Obale Slonovače Feliksu Ufue-Boanjiju i dodeljuje se od 1989. godine – pojedincima, organizacijama ili institucijama koji su se posebno potrudili da promovišu, istražuju ili obezbede mir.

Ne zna se kada će Angela Merkel, kancelarka od 2005. do kraja prošle godine, da primi nagradu.

U leto 2015. godine, dok su izbeglice masovno stizale u Evropu, Merkelova je otvorila granice Nemačke i izgovorila do danas čuvene reči: „Mi to možemo.“

Međutim, na kraju je promenila migrantsku politiku, jer je podrška za nju posustala, u javnosti, kao i među demohrišćanima koje je predvodila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari