Unesko: Zaštititi najranjivije tokom pandemije 1Foto: Logo

„U ovom periodu neizvesnosti, kada društva u celom svetu preduzimaju brze i radikalne mere protiv pandemije, zabrinuta sam potencijalnim pretnjama po ljudska prava, privatan život i etičke norme, posebno u pogledu najranjivijih“, saopštila je ona.

Generalna direktorka Unesko je ukazala da „ova kriza zahteva najbolje od čovečanstva, sa etičkim principima kao kompasom“.

Međunarodni bioetički komitet Uneskoa i Svetska komisija za etiku naučnog znanja i tehnologije objavili su zajedničku deklaraciju za „usmeravanje donosilaca političkih odluka i za informisanje javnosti o važnim etičkim pitanjima koja moraju biti uzeta u obzir u svetskoj borbi“ protiv pandemije.

„Pandemija može izazvati pojačan psihološki stres kod osoba i ugroženih i marginalizovanih grupa u svim regionima sveta, a još više u zemljama u razvoju“, dodaje se u saopštenju i ističe ranjivost povezana sa siromaštvom, diskriminacijom, polom, bolešću, starošću, etničkom pripadnošću, kao i sa položajem izbeglica.

Ovi stručnjaci takođe ističu „posebnu sudbinu osoba kojima su uskraćeni osnovni resursi poput vode i sapuna radi održavanja osnovne higijene“, probleme sa „socijalnim distanciranjem u izbegličkim kampovima“ i „povećani rizik od porodičnog nasilja u uslovima izolacije“.

Stručnjaci pozivaju da se „preduzmu hitne mere putem međunarodne saradnje u duhu solidarnosti, ističući odgovornost bogatih država da pomognu siromašnim zemljama“.

„Stigmatizacija i diskriminacija moraju biti izbegnute kako bi se garantovala efikasnost mera za javno zdravlje, dok naučna istraživanja i zdravstvene mere moraju da prevaziđu političke, geografske i kulturne podele“, smatraju stručnjaci.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.